logga
Johans senaste artiklar
Välj rätt skötselmetod för maximal klimatnytta
Klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar och många anser att skogen spelar en nyckelroll i att bekämpa klimatförändringarna. Men när det kommer till hur det ska göras går åsikterna isär.
2024-06-19
Hög produktion vid effektiv användning av förädlade granplantor i blandbestånd med björk
För högst virkesproduktion ska de bästa granplantorna planteras i rena granbestånd på höga boniteter och i blandbestånd på lägre boniteter. Det visar den nya blandskogsmodellen i Plantval optimal.
2024-04-06
Allt om lärk – forskare och specialister sammanfattar kunskapsläget i ny rapport
I en omfattande kunskapssammanställning om lärk samlar nu Skogforsks experter den senaste kunskapen om framtidsträdet lärk, från etablering och skötsel till ekonomi och virkesegenskaper.
2024-04-05
Beräkningar av kolbalanser för Sveaskogs skogar och skogsbruk
Beräkningar av biogena och fossila kolflöden för Sveaskogs brukade skogar visar på stora biogena flöden med ett betydande nettoupptag av koldioxid i skogen.
2023-04-04
Webbseminarium – Hyggesfritt skogsbruk
I det elfte seminariet i utbildningspaketet "Viltanpassad skogsskötsel i praktiken" diskuterar forskarna Märtha Wallgren och Johan Sonesson hyggesfritt skogsbruk och vilt.
2022-09-06
Omloppstider och ekosystemtjänster
Hur gammal skogen får bli innan den avverkas har betydelse för en hel rad ekosystemtjänster. Hur hänger det ihop och vad bli effekten av olika omloppstider?
2022-08-01
Björkens möjligheter – en kunskapssammanställning
Björken betraktas alltmer som ett viktigt produktionsträd vid sidan av sina värden för mångfald och landskap. En ny rapport sammanställer vad vi vet om björkens möjligheter i ett framtida brukande.
2021-08-20
Från genetisk till ekonomisk vinst
Den genetiska vinsten i volymtillväxt hos förädlat skogsodlingsmaterial kan leda till en ännu större ökning av ekonomisk vinst för skogsägaren. Det visar en jämförelse utförd i projektet GENTREE.
2021-05-17
Består framtidens skogar av planterade plantor eller naturligt föryngrade träd?
En studie gjord i norra Sverige visar att efter röjning utgörs större delen av stammarna av planterade träd. Men studien visar också att endast 60 % av de planterade träden lever efter röjningen.
2020-08-20
Nya markfuktighetskartor – hur funkar de?
Skogsbruket använder olika markfuktighetskartor för att hitta områden med god bärighet där skogsmaskiner kan köras utan risk för markskador. Skogforsk har gjort en jämförande studie av dessa kartor.
2020-06-22
Går det att utveckla dagsaktuella riskindex för spårbildning?
Sambandet mellan en hydrologisk modell och förekomsten av körskador har utvärderats för utveckling av dagsaktuella riskindex för spårbildning. Resultaten visar på behov av fortsatt utvecklingsarbete.
2020-06-17
Blandning av förädlad tall och contorta ger bra resultat
Glest planterad förädlad tall i blandning med beståndsplantor av contorta ger både ökad produktion och ekonomiska fördelar jämfört med tall i monokultur, visar en studie.
2020-04-27
Vad kostar en kantzon?
Det går att utforma kostnadseffektiva kantzoner, visar analyser från Future Forests. En bra kompromiss är att plocka ut utvärdefulla barrträd – men inte alla – och gynna lövträden.
2019-08-15
Tall, gran eller både och?
De gamla lärdomarna om var tall och gran växer bäst stämmer inte alltid. I en ny film ger forskare sin bild av kunskapsläget.
2019-03-19
Blandskog – en mångfald av valmöjligheter
Det finns många sätt att anlägga och sköta blandskog. I en ny film delar forskare, experter och skogsägare med sig av sina tips och erfarenheter.
2019-03-11
Naturhänsyn och klimatpåverkan
Att lämna många träd vid avverkning av ett bestånd minskar värmereflektion på kort sikt och kolbindning på lång sikt. Båda har en uppvärmande effekt men på landskapsnivå blir uppvärmningen försumbar.
2019-01-21
Filmen Hyggesfritt samlar erfarenheter och forskning om hyggesfria metoder
Blädning, överhållen skärm och luckhuggning är tre sätt att bruka skog utan stora hyggen. Filmen Hyggesfritt besöker skogsägare som provar, entreprenörer som praktiserar och forskare som undersöker.
2018-07-06
Dyr klimatnytta att låta skogen stå
Att öka skogens omloppstid är bra för klimatet, eftersom skog binder kol i träd och mark. Men det är ett dyrt sätt att binda kol.
2018-04-26
Skog längs små vattendrag – hur ser den ut?
Ett sätt att skydda vattendrag från negativ påverkan från skogsbruket är att lämna kantzoner. Här är några forskningsresultat som kan bidra med underlag för att skapa mer funktionella kantzoner.
2017-06-27
Variation av omloppstider – en strategi för naturvård?
En variation av omloppstid så att utvalda bestånd tillåts bli gamla innan avverkning skulle kunna vara en strategi för naturvård i skogslandskapet.
2017-05-19
Hyggesfritt skogsbruk på landskapsnivå
Vad skulle en mer utbredd användning av hyggesfria metoder leda till? Det analyseras i den här studien, som tittar på klimatnytta, virkesproduktion och kvalitet, rekreationsvärden, rennäring med mer.
2017-05-05
Så utformas kantzonen
Att lämna en kantzon är en viktig hänsynsåtgärd vid avverkning. I den här filmen får vi veta hur den ska utformas för att göra maximal nytta
2017-03-14
Få skador i täta tallungskogar
I fjorton täta men välröjda tallbestånd fanns knappt 1 % avverkningsskador efter förstagallringen, visar en ny studie. Men ca 1 % av stammarna drabbas också av snö- och vindskador varje år.
2016-03-23
Skador på kvarvarande träd efter tidig gallring
Efter gallring är de kvarvarande träden extra utsatta för vind och snö. En förutsättning för att minska dessa skador är att undersöka vilka träd- och beståndsegenskaper som påverkar skadeförekomsten.
2016-02-12
Konsekvensanalyser av skogsbrukssystem
I denna rapport redovisas resultaten från en analys av skötselsystem med täta ungskogar av tall. Studien är den första konsekvensanalysen av skogsbrukssystem, KOSS, som gjorts vid Skogforsk.
2015-09-28
Hygget ger bäst ekonomi
Visst går det att bedriva skogsbruk utan stora kalhyggen. Det är troligen bättre för friluftslivet och den biologiska mångfalden. Men det kostar – både i kronor och kubikmeter.
2015-06-17
Mer eller mindre hyggesfritt?
Andra mål än ekonomi och virkesproduktion måste väga tungt för att motivera hyggesfri skötsel. Det är en slutsats efter analys av fyra olika hyggesfria alternativ.
2015-02-18
Ungskogsgödsling kräver bättre genetiskt urval
Det krävs ett speciellt urval av gransorter för att nå optimal tillväxt vid behovsanpassad gödsling av ungskog.
2014-12-15
STIG-projektet 2010–2014
STIG-projektet (Skoglig Terrängplanering i GIS) startade på Skogforsk 2010 och är en del av arbetet med att utveckla planering- och drivning med hänsyn till mark och vatten.
2014-11-17
Markfuktighetskartor ger bra bild av verkligheten
Markfuktighetskartor, genererade från flygburen laserskanning, visar god överensstämmelse med verkligheten. I 68 % av fallen visar modellen rätt markfuktighetsklass, visar en utvärdering från Skogforsk där modellen jämförts med klassningar i fält.
2014-09-01
Bättre planering minskar körskadorna
Skogsbruket har en bit kvar till den spårlösa drivningen. Det visar en studie som Skogforsk gjort. Men projektet visar också att bättre planering och tydligare rutiner ger resultat.
2014-09-01
Kantzoner kan stoppa kvicksilver
Framtidens klimat kan orsaka att mer metylkvicksilver än tidigare bildas på hyggena – och kantzonerna kan då minska flödet till vattendragen.
2014-04-28
Bättre metodik och kartunderlag kan minska körskadorna
Med bättre planeringsstöd finns stora möjlighet att identifiera och undvika en stor andel av körskadorna i skogsbruket, framförallt de allvarliga skadorna nära vatten. Det visar slutsatserna från tre års arbete inom STIG-projektet (Skoglig Terrängplanering I GIS) samt en färsk utvärdering av 36 slutavverkningar i Göta- och Svealand.
2014-03-14
Markfuktighetskartorna kan minska markskadorna
Med bättre planeringsstöd finns stora möjlighet att identifiera och undvika en stor andel av markskadorna i skogsbruket, framförallt de allvarliga skadorna nära vatten. Det visar Skogforsks utvärdering av de nya markfuktighetskartorna .
2014-02-27
Kantzoner mot vatten - nytta och kostnader
Att lämna kantzoner mot vattendragen vid avverkning är en viktig hänsynsåtgärd, men att lämna dem helt orörda innebär en betydande minskning av lönsamheten. Om man istället bedriver visst skogsbruk i zonen påverkas lönsamheten inte alls lika mycket
2014-01-27
Analys av skogsskötselsystem för ökat uttag av klenträd som bränslesortiment
Syftet med denna studie var att utvärdera skogsskötselsystem med hög stamtäthet i ungskogar av tall och jämföra med konventionellt förband efter röjning.
2014-01-20
Effektivare fältarbete med nya datakällor för skogsbruksplanering
Hur påverkar tillgång till nya datakällor, till exempel från flygburen laserskanning och flygfoton, planläggarnas arbete? Går det fortare? Påverkar det kvaliteten? I denna studie har Skogforsk följt fem erfarna planläggare i deras arbete och jämfört resultaten vid tillgång till olika kartskikt.
2013-09-17
Beslutsstöd och metod för att minimera markpåverkan vid drivning
Skogforsk har undersökt hur man genom att kombinera en digital terrängmodell från laserskanning med andra geografiska data i en GIS-applikation, kan få ett beslutsstöd för drivningsplaneringen.
2012-04-13
Ny skogsstandard effektiviserar kommunikationen
En ny skogsstandard ger möjlighet till ett effektivare skogsbruk och gör det lättare att skicka data mellan olika system. Förslaget till den nya standarden har tagits fram av Skogforsk och under 2013 är målet en officiell svensk standard.
2012-01-01
Sensorteknik på skördare ger data om skogen
Med laserbaserade sensorer på gallringsskördare kan objektivt data kan samlas in om det kvarvarande beståndet och produktiviteten öka. Det finns många fördelar med den lovande tekniken, men tester och utveckling återstår före praktisk implementation.
2012-01-01
Lönsamma åtgärder för ökad tillväxt på Sveaskogs marker
Sveaskog har en uttalad ambition att på ett lönsamt sätt öka tillväxten i de egna skogarna. Som ett led i arbetet gav Sveaskog hösten 2010 Skogforsk i uppdrag att utreda den framtida produktionspotentialen för olika tillväxthöjande åtgärder.
2011-07-05
Mer virke på lönsammaste sätt
I utvecklingen av Sveaskogs skogskötselstrategi har man bett Skogforsk att analysera, beräkna och optimera olika åtgärder. Tillväxten kan höjas men den ekonomiska potentialen är ännu större. Nya trädslag och förädlade plantor ger stor positiv effekt.
2011-07-01
Förstudie om informationsstandard för stående skog
För att beskriva stående skog med olika variabler och tillhörande enheter saknas i dag en vedertagen standard. Behovet av en standard inom området har påtalats vid flera tillfällen.
2009-01-01
Lägesrapport 2007-12-31 för förädlingspopulationer av tall, gran, björk och contortatall
Arbetsrapporten beskriver läget och framstegen inom Skogforsks förädlingsprogram.
2008-01-01
Analys av potentiella mervärden i kedjan skog-industri vid användning av pulsintensiv laserscanning
FORAN Sverige AB har utvecklat en metod för att inventera skog med laserscanning med så hög upplösning att enskilda träd kan identifieras.
2008-01-01
Plantaktuellt nr 1 2008
Klimatsmart plantval, Hemma hos snytbaggeforskarna, askförädling och Plantskolan om odlingssubstrat är något av innehållet i detta nummer.
2008-01-01
Lägesrapport 2006-12-31 för förädlingspopulationer av tall, gran, björk och contortatall
Skogforsks förädlingsprogram görs. Initiativet kom ursprungligen från Skogforsks rådgivande grupp för skogsodlingsmaterial.
2007-09-09
Lägesrapport 2005-12-31 för förädlingspopulationer av tall, gran, björk och contortatall
Detta är det åttonde året som denna typ av avrapportering av läget och framstegen inom Skogforsks förädlingsprogram görs.
2006-01-01
Beslutsunderlag för privatskogsbruk
Det behövs ett nytänkande vad gäller skogsbruksplaner. Olika skogsägare har olika behov av beslutsstöd beroende på ekonomi, kunskap, intresse, självverksamhetsgrad och fastighetens karaktär.
2006-01-01
Unik studie visar på stor potential för förädling av gran
Skogforsk har nyligen mätt volymproduktionen i världens troligen äldsta fältförsök där olika familjer av gran jämförs med varandra.
2005-06-01