logga
Jörgens senaste artiklar
Webbseminarium - Föryngring
Det här webbseminariet handlar om föryngring. Vi pratar om fördelar och nackdelar med olika föryngringssätt, med utgångspunkterna lyckad etablering av ny skog och risk för betesskador på plantorna.
2021-08-31
Vinge och rulle ger mindre markskador
Skogforsk har testat tre metoder för att minimera markpåverkan vid inversliknande markberedning. Bäst resultat gav en slät rulle som återför material i den uppgrävda fåran.
2019-09-19
Beståndsanläggningskedjan – kunskapsunderlag för utveckling av strategier
Att se alla skogsvårdsåtgärder integrerat kan vara en väg framåt för mer kostnadseffektiv beståndsanläggning. Konceptet behöver dock vidareutvecklas för att tydligt visa på fördelarna.
2018-01-12
Ingen helhetssyn när skogen ska föryngras
När ett bestånd ska anläggas prioriteras lägsta kostnad för respektive skogsvårdsåtgärd, istället för att försöka minimera totalkostnaden för hela anläggningskedjan. Det visar en ny studie.
2017-03-23
Plantskolan: Bekämpningsmedel
I den sjunde lektionen av PLANTskolan beskrivs hur man kan minimera riskerna för miljön och arbetssäkerheten vid användning av bekämpningsmedel i plantskolorna.
2015-10-28
Plantskolan: Energieffektivitet
Uppvärmningen av växthus är den största energislukaren i plantskolan, följt av transporter. Men det går att utnyttja energin smartare. Det beskrivs i den sjätte lektionen av PLANTskolan.
2015-10-05
Plantskolan: Odlingssubstrat
Täckrotsplantor odlas oftast i torv, men det finns också andra alternativ. Den femte lektionen av PLANTskolan handlar om odlingssubstrat.
2015-09-29
Plantskolan: Lagring av plantor
Skogsplanteringar på våren görs med plantor som har övervintrat i kyl, frys eller på friland. Den fjärde lektionen i PLANTskolan beskriver olika lagringsmiljöer och plantornas invintring.
2015-09-23
Plantskolan: Att testa lagringsbarhet och vitalitet efter lagring
Plantor som ska lagras i kyl eller frys över vintern måste vara väl invintrade och härdiga. Den tredje lektionen i PLANTskolan behandlar test av lagringsbarhet och vitalitet efter lagring.
2015-09-17
Plantskolan: Gödsling av täckrotsplantor
En av plantodlarens största utmaningar är att matcha näringsgivan till plantans tillväxt. I denna andra lektion i PLANTskolan beskrivs gödsling av täckrotsplantor.
2015-09-10
Plantskolan: Temperatur och ljus
En plantodlare måste känna till vad som påverkar plantans tillväxt. Ljus och temperatur beskrivs här i den första av 16 lektioner i PLANTskolan. Lektionerna har tidigare publicerats i PLANTaktuellt.
2015-09-07
Inversmarkberedning - ett bra alternativ till harv
Inversmarkberedning ger fler bra planteringspunkter än harvning trots mindre markpåverkan. Det visar en förstudie i Västerbotten, där Skogforsk jämfört inversmarkberedaren "Kovesen" med en harv.
2015-07-01
Stor eller liten planta på norrländska hyggen?
Att plantera större plantor kan ge en högre överlevnad och tillväxt, men om förhållandena är bra på hygget är skillnaderna små.
2014-12-17
Plantaktuellt nr 1 2006
Friskintyg för plantor, robotiserad röjning, granens blomknoppar och lövkunskap på nätet är en del av innehållet i detta nummer av Plantaktuellt.
2006-01-01
Plantaktuellt nr 4 2006
Effekter av en varm höst, risk för rotskador, handbok mot snytbagge, Gremmeniella och klonantal i plantager är något av innehållet i Plantaktuellt.
2006-01-01
Plantaktuellt nr 1 2003
Miniplantor sätts i fokus i Plantaktuellt nr 1, 2003. Resultat från fältstudier och system för odling beskrivs.
2003-01-01
Plantaktuellt nr 4 2001
Plantskolornas användning av kemiska bekämpningsmedel, finsk plantproduktion samt mykorrhizans roll i plantodlingen hittas i detta nummer.
2001-01-01
Kollegor inom Skogsskötsel
Mattias Berglund
Forskare
Jonas Cedergren
Forskare
Felicia Dahlgren Lidman
Forskare
Alfred Deutgen
Doktorand
Line Djupström
Bitr programchef
Nils Fahlvik
Seniorforskare
Emelie Fredriksson
Forskare
Michael Krook
Försökstekniker
Delphine Lariviere
Forskare
Erik Ling
Programchef
Oscar Nilsson
Forskare
Magnus Persson
Forskare
Eva Ring
Seniorforskare
Olle Rosenberg
Seniorforskare
Ulf Sikström
Seniorforskare
Johan Sonesson
Seniorforskare
Monika Strömgren
Seniorforskare
Henrik Svennerstam
Forskare
Rasmus Sörensen
Forskare
Märtha Wallgren
Seniorforskare
Per Westerfelt
Forskare
Jonas Öhlund
Forskare
Petter Öhrn
Forskare