logga
Lines senaste artiklar
Potentialen för luftburna drönare vid gallring
Vilka är fördelarna och nackdelarna med att använda luftburna drönare för gallring? Detta har Skogforsk undersökt genom att utvärdera ett sådant system. Det här har man kommit fram till.
2024-12-19
Skötselstrategier för klimat och artrikedom i sydsvenska skogar
Satsa på mer blandskog och hyggesfritt skogsbruk. Det rekommenderas i en policy brief om hur man kan klimatanpassa den sydsvenska skogen och samtidigt främja den biologiska mångfalden.
2024-12-18
Skogsbilvägarna i Sverige – en resurs med många sidor
Hur påverkar de svenska skogsbilvägarna olika sociala, ekologiska och miljömässiga faktorer, och hur samverkar dessa faktorer? Detta belyser en ny litteraturstudie från Skogforsk och Umeå universitet.
2024-12-06
Kan kantzoner göras mer funktionella genom gallring?
Hur gallrar man enskiktad granskog intill vattendrag för att skapa mer funktionella kantzoner? Detta ska Skogforsk tillsammans med SLU undersöka i sex fältförsök i Svealand.
2024-11-21
Föryngring i tallskog med varierande mängd lämnad naturhänsyn
En ökad lämnad hänsyn ger på en övergripande nivå ingen tydlig negativ effekt på tallföryngringar. Det går alltså att gynna naturvärden och samtidigt lyckas med etableringen av nästa generation skog.
2024-09-23
Bättre naturhänsyn när fler högstubbar koncentreras till vissa hyggen
Högstubbar bör koncentreras till vissa hyggen och helst uppgå till 5 per hektar. Det visar en studie som har analyserat populationsmönster hos den rödlistade skalbaggen större flatbagge.
2024-02-29
Line
Skogens silver är guld värd
Keloved (silverved) bildas i tallar efter brand och är ett värdefullt substrat för vedlevande arter. I brukade skogar bildas sällan keloved, men den kan nyskapas artificiellt genom naturvårdsbränning.
2024-02-06
Skördarens prestation i NS-huggningar i många fall likvärdig eller högre än i gallring
Naturvårdande skötsel genomförs primärt för att uppnå biodiversitetsmål. Tidsåtgång och därmed kostnaden för skördaren är 10–40 % högre än vid en slutavverkning med samma medelstamvolym.
2023-12-19
Digitaliserad naturvårdsuppföljning
En ny modell baserad på digitala datakällor effektiviserar hänsynsuppföljningen, redovisningen inom de skogliga certifieringssystemen och återföringen av information till skogsbruksplaner.
2022-12-16
Viljan om skogen varierar lika mycket som skogen borde variera
Tillståndet i skogen är ett resultat inte bara av vad som görs idag, utan vad som gjorts generationer tillbaka. Det påverkar förutsättningarna i dagens ekosystem.
2022-07-05
Nyttan av naturhänsyn för marksvampar
Trakthygge resulterar i att merparten av mykorrhizasvamparna dör och behöver återetableras när ny skog växer upp. I en ny studie har betydelsen av att lämna hänsynsträd undersökts.
2022-06-10
Naturvärdesbedömning med flygburen laserdata
Laserdata kan utgöra underlag till naturvärdesbedömningar. Tillsammans med SLU och Södra har vi deltagit i ett projekt som utvecklat och utvärderat modeller för naturvärdesbedömning med fjärranalys.
2022-02-07
Digitaliserad naturvårdsuppföljning
Digitala datakällor ska utgöra grunden för att ta fram modeller för uppföljning och dokumentation i projektet Digitaliserad naturvårdsuppföljning. Nu sammanfattas den inledande fasen.
2020-12-29
Skogsbrukets gemensamma hänsynsuppföljning 2019
Hur ser den generella naturhänsynen ut i svenskt skogsbruk? En ny rapport sammanfattar resultaten från fältsäsongen 2019.
2020-12-21
Evighetsträd efter föryngringsavverkning – en utvärdering av trädens överlevnad och evighet
Ett examensarbete vid Skogsmästarskolan visar att en femtedel av alla lämnade levande träd efter avverkning klassas som naturvärdesträd men 14 procent av dessa var vindfällda fyra år efter avverkning.
2020-10-08
Döda träd – levande skogar, ny film
Följ med på en spännande resa i den interaktiva filmen "Döda träd – levande skogar".
2020-06-01
Framgångsfaktorer vid naturvårdande skötsel
Korta eller detaljerade instruktioner? Specialiserade entreprenörer eller generalister? Timersättning eller ackord? En intervjustudie har undersökt hur skogsbruket gör vid NS-åtgärder.
2020-04-24
Så kan skogsbruket ta större hänsyn till rennäringen
Markbereda skonsamt, spara hänglavsbärande träd och röja är några åtgärder som gynnar rennäringen. En film och ett avsnitt i Skogskunskap ger tips.
2020-03-18
Hänsyn på 13 procent av arealen
Vid slutavverkning lämnas i genomsnitt nästan 13 procent av arealen som hänsyn, visar en sammanställning av sju skogsföretags hänsynsuppföljning.
2019-11-18
Varför utförs inte den naturvårdande skötseln?
Naturvårdande skötsel utförs inte i önskad omfattning. Rädsla för kritik och osäkerhet gällande kostnader är exempel på anledningar till att det inte blir gjort, visar en intervjustudie.
2019-10-24
Kartläggning av skogar i behov av naturvårdande skötsel
De frivilliga avsättningarna är 1,2 miljoner hektar. På en del av dessa arealer har ett behov av naturvårdande skötsel identifierats. En studie har nu genomförts för att kvantifiera och beskriva dem.
2019-09-12
Viltbete och biologisk mångfald
Kan bete och annan aktivitet från klövvilt utgöra ett hot mot biologisk mångfald eller är effekterna bara positiva? Det utreds i det här webbseminariet.
2019-08-05
Effaråsen – att bruka och bevara i gammal tallskog
Effaråsen är ett område med gammal tallskog där Skogforsk genomför en rad försök, främst inom naturhänsyn. Många kommer att pågå i flera decennier. Det här är en sammanfattande rapport för 2011–2018.
2019-03-01
Naturhänsyn och klimatpåverkan
Att lämna många träd vid avverkning av ett bestånd minskar värmereflektion på kort sikt och kolbindning på lång sikt. Båda har en uppvärmande effekt men på landskapsnivå blir uppvärmningen försumbar.
2019-01-21
Effaråsen ska ge svar på eviga frågor
Välkommen till Effaråsen i Dalarna. Ett område med gammal tallskog där vi söker efter svaret på frågan; går det att bedriva skogsbruk och samtidigt bevara höga naturvärden?
2018-01-17
360-film kan ta skogen till staden
360-film ger tittaren möjlighet att se sig omkring i filmen, och kan användas för att ge en känsla av hur olika skogar upplevs. Här är en film som jämför olika grader av hänsyn vid avverkningen.
2017-12-18
Skogens antikviteter viktiga för vedlevande lavar
Gammal, silvergrå, stående död ved från tall är viktigare för lavar än man tidigare trott. Det är därför avgörande för biologisk mångfald att dessa räddas vid skogsbruksåtgärder genom bra planering.
2017-09-29
Målbilder för god miljöhänsyn
Skogssektorns målbilder för god miljöhänsyn ger vägledning om hur hänsyn ska utföras. Nu kompletteras målbilderna inom bland annat användning av kulturstubbar och körning i skogsmark.
2016-12-14
Naturhänsyn i gammal tallskog – hur mycket kostar det och vad får man för pengarna?
Att lämna mer hänsyn vid avverkning innebär minskad prestation i drivningen och uteblivna inkomster. Men den ger goda resultat i form av mer död ved, som är en viktig faktor för biologisk mångfald.
2016-09-22
Bruka, bevara eller både och?
Går det bedriva lönsamt skogsbruk i skogar med höga naturvärden utan att skada dem? Resultat från två försök pekar på att detta är möjligt, om man anpassar avverkningen till de biologiska värdena.
2015-02-11
Nyttan av död ved vid slutavverkning
Många skogsarter är anpassade till öppna ytor och hygget är skogslandskapets vanligaste öppning – där vi styr över mängden död ved. Att spara och skapa död ved på hygget gör nytta för många arter.
2011-01-01
Kostnadseffektiv naturvård – en jämförelse mellan olika avsättningsformer
Effektiv naturvård handlar om att få så mycket naturvårdsnytta som möjligt för de medel som finns att tillgå. I det här fallet gav nyckelbiotoperna mest biologisk mångfald för pengarna.
2011-01-01
Höga naturvärden i nyckelbiotoper – men även i andra äldre granskogar
Skogforsk och SLU har inventerat mossor, lavar och vedlevande skalbaggar i äldre granskogar. Nyckelbiotoper innehöll flest arter, lägst antal arter återfanns i vanliga slutavverkningsskogar. Hänsynsytor och naturreservat låg på ungefär samma nivå.
2007-01-01
Kollegor inom Skogsskötsel
Mattias Berglund
Forskare
Jonas Cedergren
Forskare
Felicia Dahlgren Lidman
Forskare
Alfred Deutgen
Doktorand
Nils Fahlvik
Seniorforskare
Emelie Fredriksson
Forskare
Jörgen Hajek
Specialist
Fredrik Johansson
Projektledare
Michael Krook
Försökstekniker
Delphine Lariviere
Forskare
Erik Ling
Programchef
Sima Mohtashami
Forskare
Oscar Nilsson
Forskare
Magnus Persson
Forskare
Eva Ring
Seniorforskare
Olle Rosenberg
Seniorforskare
Ulf Sikström
Seniorforskare
Henrik Svennerstam
Forskare
Rasmus Sörensen
Forskare
Märtha Wallgren
Seniorforskare
Per Westerfelt
Forskare
Jonas Öhlund
Forskare
Petter Öhrn
Forskare