logga
Nils senaste artiklar
Konsekvenser för ekonomi och produktion vid avbruten konvertering från likåldrig till olikåldrig skog
Det finns ett ökande intresse för kontinuitetsskogsbruk. Då trakthyggesbruket under lång har varit den dominerande skötselmetoden präglas skogslandskapet av likåldrig barrskog.
2024-08-20
Välj rätt skötselmetod för maximal klimatnytta
Klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar och många anser att skogen spelar en nyckelroll i att bekämpa klimatförändringarna. Men när det kommer till hur det ska göras går åsikterna isär.
2024-06-19
Gallring för värdefulla timmerskogar
Gallringsprogrammets uttagsnivå kan ha avsevärda effekter på skogens tillväxt och tillstånd fram till slutavverkning.
2024-04-19
Hög produktion vid effektiv användning av förädlade granplantor i blandbestånd med björk
För högst virkesproduktion ska de bästa granplantorna planteras i rena granbestånd på höga boniteter och i blandbestånd på lägre boniteter. Det visar den nya blandskogsmodellen i Plantval optimal.
2024-04-06
Föryngringskollen - Andra årets resultat
Antal plantor per hektar är fortsatt lågt. Det visar resultaten från Föryngringskollens inventeringar av 2023 års planteringar.
2024-03-19
Föryngringskollen - metoduppdatering 2023
Grundidén med Föryngringskollen är att angripa problemet med hög plantdöd tillsammans, systematiskt och långsiktigt genom årliga inventeringar enligt en gemensam metod och med fasta variabler.
2024-02-19
Begränsad produktionsförlust i hårt törskateangripen gallringsskog
Hur utvecklas hårt törskateangripna bestånd och hur ska enskilda skogsägare tänka kring ekonomin i det långa loppet? Simulering tyder på relativt låg förlust av nuvärde och tillväxt i Norra Sverige.
2023-05-11
Föryngringskollen – Första årets resultat
Många plantor som planteras i skogsbruket dör redan de första åren efter plantering. För att förstå varför och hitta lösningar startades “Föryngringskollen”. Nu presenterar vi första årets resultat.
2023-01-30
Föryngringskollen - målet är att öka plantöverlevnaden
Det har visat sig att en stor andel av de planterade plantorna dör redan under de första åren efter planteringen. Nu satsar vi på att ta reda på varför.
2022-12-14
Volymproduktion hos förädlad björk
Produktion av björk på vanlig skogsmark är inte så underlägsen tall och gran som man tidigare trott. Det visar en sammanställning av genetiska fälttester och planterade långtidsförsök av björk.
2022-09-30
Produktionsförsök med lågskärmar av björk över granföryngring
En lågskärm av björk över gran kan ha skötselfördelar, bidra med gagnvirke av björk och öka andelen löv. Ett fältförsök i Småland följer tillväxten och produktionen i planteringar med och utan skärm.
2022-08-11
Hybridasp och poppel planterad på skogsmark efter stormen Gudrun
Odling av snabbväxande lövträd kan vara ett sätt att möta ökande efterfrågan på förnybara produkter, samtidigt som variationen i skogsbruket kan öka. Hybridasp och poppel har studerats i nya miljöer.
2022-05-16
Rödekens produktion i södra Sverige
Rödeken har lyfts fram som ett alternativ i ett föränderligt klimat. Idag finns mindre bestånd runt om i södra Sverige, en ny studie har undersökt beståndsutveckling och produktionen.
2021-11-01
Ekonomiskt värde på högförädlade plantor vid olika förökningsmetoder
Friavblommade fröplantager eller kontrollerade korsningar – vilken förökningsmetod bör prioriteras? Ny studie ger vägledning i vilket förökningsalternativ skogsföretag bör använda i verksamheten.
2021-10-18
Webbseminarium – Röjning
I det här seminariet diskuterar vi på vilket sätt röjning är viktig för utvecklingen hos olika trädslag och produktionsskogen i stort, samt diskuterar viltanpassad röjning.
2021-08-31
Björkens möjligheter – en kunskapssammanställning
Björken betraktas alltmer som ett viktigt produktionsträd vid sidan av sina värden för mångfald och landskap. En ny rapport sammanställer vad vi vet om björkens möjligheter i ett framtida brukande.
2021-08-20
Goda förutsättningar för förädling av gråal
Gråalen är ett relativt outforskat alternativ i skogbruk. Men träslaget visar sig ha goda förutsättningar för att komplettera andra lövträdsarter, även utanför skogsmark.
2021-06-07
Demonstrationsförsök bekräftar vinster med förädlad gran
En revision av ett demonstrationsförsök på fastigheten Sjundekvill i norra Kalmar län visar att förädlade gransorter är överlägsna bruksprovenienser.
2020-08-20
Markbered inte för nära ytvatten
Att lämna en zon utan markberedning intill ytvatten är en viktig hänsynsåtgärd. Resultat från inventeringar av 174 markberedda hyggen redovisas i en rapport.
2020-03-13
Så stor är hybridaspens produktionspotential
Hybridaspen kan nå en medelproduktion på över 20 m3sk per hektar och år. Volymens medeltillväxt kulminerar vid 25–30 års ålder. Det visar en studie av några av de äldsta, ännu aktiva, försöksytorna.
2020-01-29
Utmaning att etablera snabbväxande löv
Det går att etablera snabbväxande löv snabbt och problemfritt. Men det kräver stort engagemang och kunskap – helst också stor erfarenhet.
2018-09-18
Kan snabbväxande löv etableras problemfritt?
Ja – det går att få till en snabb och problemfri etablering av snabbväxande lövträd. Det är en slutsats i denna sammanställning av säkra, beprövade lösningar och befintlig kunskap.
2018-05-16
Kollegor inom Skogsskötsel
Mattias Berglund
Forskare
Jonas Cedergren
Forskare
Felicia Dahlgren Lidman
Forskare
Alfred Deutgen
Doktorand
Line Djupström
Bitr programchef
Emelie Fredriksson
Forskare
Jörgen Hajek
Specialist
Fredrik Johansson
Projektledare
Michael Krook
Försökstekniker
Delphine Lariviere
Forskare
Erik Ling
Programchef
Sima Mohtashami
Forskare
Oscar Nilsson
Forskare
Magnus Persson
Forskare
Eva Ring
Seniorforskare
Olle Rosenberg
Seniorforskare
Ulf Sikström
Seniorforskare
Henrik Svennerstam
Forskare
Rasmus Sörensen
Forskare
Märtha Wallgren
Seniorforskare
Per Westerfelt
Forskare
Jonas Öhlund
Forskare
Petter Öhrn
Forskare