logga
Lars senaste artiklar
Beräkningar av kolbalanser för Sveaskogs skogar och skogsbruk
Beräkningar av biogena och fossila kolflöden för Sveaskogs brukade skogar visar på stora biogena flöden med ett betydande nettoupptag av koldioxid i skogen.
2023-04-04
Möjligheter att mäta, beräkna och utnyttja virkets egenskaper vid planering och skörd
Vid avverkning är det viktigt att kunna ”läsa av” trädens egenskaper för bästa möjliga värdeutnyttjande. Det gynnar alla parter i värdekedjan, liksom samhället och miljön!
2022-07-05
Skogsskötselns påverkan på virkets egenskaper
Det finns i huvudsak två möjligheter att med skogsskötsel påverka ett träds virkesegenskaper: genom urval och genom att reglera konkurrensen som trädet utsätts för.
2022-06-30
Virkesegenskaper och förädlingsindustrin – betydelse för processer och produkter
Skogsråvaras egenskaper varierar stort från träd till träd. Om vi blir bättre på att mäta egenskaperna i råvaran kan vi använda träden mer effektivt.
2022-06-30
Dagens och framtidens förädlingsindustri
Nästan överallt i vår vardag finns produkter, material och energiflöden som helt eller delvis baseras på skogsråvara.
2022-06-28
Formkvot för tall och gran
Tillförlitliga utbytesberäkningar spelar en stor roll i att möta industrins krav på leveranser från skogsbruket. Ny studie undersöker utvecklingen av formkvot hos gran och tall.
2021-12-15
Nya underlag för livscykelanalys av det svenska skogsbruket
Vilken effekt får produktionen av förnyelsebara bioråvaror? En ny studie sammanställer data över det svenska skogsbruket, vilket möjliggör mer detaljerade livscykelanalyser.
2021-06-11
Instruktioner för livscykelanalyser för skogsbruk
Instruktionerna beskriver vad som ska ingå i livscykelanalysen för en viss produktkategori, i vårt fall sågtimmer, massaved, grot och bränsleved.
2020-12-15
Ökad integration skog–industri med digitala egenskapsdeklarationer av rundved och flis
En ny rapport sammanställer fyra olika fallstudier med syfte att demonstrera och undersöka nyttan av digitala egenskapsdeklarationer av massaved och sågverksflis för massa- och pappersindustrin.
2020-11-05
Skördarmätning ger bra grund för betalning
Med kvalitetssäkring och rätt hantering utgör virkesmätning med skördare en bra och pålitlig betalningsgrund vid virkeshandel. Metoden ger högre noggrannhet än travmätning och olika stickprovsmetoder.
2020-02-03
Utvecklingsbehov i gränssnittet mellan skog och såg
Vilka behov har sågverken? Vad behöver skogsbruket utveckla för att möta dem? Det har undersökts i den här intervjustudien, som ska ligga till grund för Skogforsks prioriteringar av forskningsområden.
2017-10-10
Hyggesfritt skogsbruk på landskapsnivå
Vad skulle en mer utbredd användning av hyggesfria metoder leda till? Det analyseras i den här studien, som tittar på klimatnytta, virkesproduktion och kvalitet, rekreationsvärden, rennäring med mer.
2017-05-05
Konsekvensanalyser av skogsbrukssystem
I denna rapport redovisas resultaten från en analys av skötselsystem med täta ungskogar av tall. Studien är den första konsekvensanalysen av skogsbrukssystem, KOSS, som gjorts vid Skogforsk.
2015-09-28
Fukthalt med hjälp av väderdata
Fukthalten på skogsbränsle är viktig info för värmeverken, men är svår att bedöma tillräckligt noggrant. Skattning med hjälp av väderdata skulle kunna underlätta leverans- och produktionsplanering.
2015-08-11
Metoder för skattningar på trädnivå som baserats på markbaserad laserskanning
Utvärdering av en metod baserad på TLS-data för att uppskatta trädens diameteravsmalning och för att beräkna volym på enskilda träd
2014-11-13
Markbaserad laserskanning ger bra beskrivning av träden
Med markbaserad laserskanning kan information om alla synliga träd från mittpunkten på en provyta kan samlas in på mindre än 10 minuter och beräkningarna från laserskanners punktmoln kan ske helt automatiskt. Laserdata ger en detaljerad beskrivning av trädens stamform, kvistighet och krökar som överensstämmer väl med skördardata.
2014-03-20
Analys av skogsskötselsystem för ökat uttag av klenträd som bränslesortiment
Syftet med denna studie var att utvärdera skogsskötselsystem med hög stamtäthet i ungskogar av tall och jämföra med konventionellt förband efter röjning.
2014-01-20
Bättre utbytesberäkningar med laserdata
Med flygburen laserskanning ökar detaljnivån och noggrannheten på informationen om skogen. Det kan ge bättre utbytesberäkningar i skogsbruket.
2013-01-01
D3.5 Methods and models for relating wood properties and storage conditions to process efficiency and product quality
This deliverable describes methods and models for relating wood properties and storage conditions to process efficiency and product quality.
2011-01-01
Älgbetning och tallens volymproduktion
Älgbetesskadade träd aldrig tycks återhämta sig tillväxtmässigt. Det visar älgskadeförsöket i Furudal, vars syfte var att belysa långsiktiga effekter på tillväxt, skador och kvalitet av älgbetning.
2010-01-01
Skördardata kan ge industrin viktigt förhandsinformation från skogen
Skördarna kan numera lagra detaljerad information om varje stocks identitet och dimensioner. Genom att ta tillvara denna information kan man från skogen erbjuda en detaljerad specifikation av dimensionerna hos det virke som ingår i ett parti.
2010-01-01
Hur mycket skogsbränsle blir det? Skördardata ger svaret
För en effektiv logistik och god leveranssäkerhet krävs bra prognoser för utfallet av skogsbränsle. Ett nytt beräkningssystem ger tillförlitliga prognoser på andelen av skogsbränsle (både grot och stubbar) från en slutavverkning.
2009-07-01
D3.1 Initial analysis of drivers and barriers
This deliverable contains an initial analysis of the main drivers and barriers for the use of Information and communication technology (ICT) traceability technology in the wood supply chain.
2009-01-01
Utvärdering av ett system för beräkning och geografisk visualisering av avverkade kvantiteter skogsbränsle
Skogforsk har tagit fram ett förslag på system för att beräkna och geografiskt visualisera avverkade kvantiteter skogsbränsle. Här utvärderas det föreslagna systemet och dess ingående komponenter.
2009-01-01
Hjälpmedel för inventering av rotröta i stående skog
Ett nytt dataprogram, Nogrota, beräknar hur många provträd som ska mätas med rötdetektorn Rotfinder för att bestämma andelen träd med röta i stående skog med önskad noggrannhet. Kombinationen skapar nya möjligheter att hantera rotröteproblemet
2008-07-01
Validering av FORAN SingleTree® Method
Denna studie utvärderar resultatet från beskrivningar av objekt och enskilda träd med FORAN SingleTree® Method. Metoden baseras på mätningar med pulsintensiv laserteknik från flygplan.
2008-01-01
Slutrapport för projekt ”MÄTTEKNIK FÖR AVVERKNINGSMASKINER”
I projektet har det övergripande syftet varit att utveckla och pröva beröringsfri teknik för mätning av stocklängd och diameter samt de kvalitetsbeskrivande egenskaperna stamkrök och fibervinkel.
2008-01-01
Analys av potentiella mervärden i kedjan skog-industri vid användning av pulsintensiv laserscanning
FORAN Sverige AB har utvecklat en metod för att inventera skog med laserscanning med så hög upplösning att enskilda träd kan identifieras.
2008-01-01
Utveckling av egenskapsbeskrivning med avverkningsmaskiner
God kontroll över skogsråvarans egenskaper ger möjligheter att effektivisera tillverkningsprocesser och utveckla mer ändamålsenliga produkter.
2007-07-01
Modell för automatisk kvalitetsbestämning vid virkesmätning med skördare
Erfarenheter visar att det behövs någon form av kvalitetsklassningssystem för att skördarmätning skall kunna jämföras med dagens värdering av skog.
2007-01-01
Automatisk kvalitetsklassning och stampris – framtidens affärsform?
Det går bra att klassa skogens kvalitet automatiskt utifrån objektiva mätdata. Spridningen i värde jämfört med dagens system för virkesmätning och prissättning var bara några få procent.
2005-06-01
Characterisation of stem, wood and fiber properties – industrial relevance
All industrial production chains based on wood start physically by processing trees that have been selected and cut in the forest.
2005-01-01
Prognoser för virkets uttorkning efter avverkning
Virkets uttorkning efter avverkning är normalt en bra indikator på färskheten, som är viktig för många industrier. Med programmet TorkCalc kan torkförloppet prognostiseras.
2005-01-01
Lagring av rundvirke i stormens år
Den 8-9 januari 2005 fällde orkanen Gudrun ca 75 miljoner m3sk i södra Sverige. Skogsägare och skogsindustri försöker nu rädda så mycket som möjligt av virkesvärdet.
2005-01-01
Viktsutredning – Råvolymvikter
PROGNOS FÖR MEDELVÄRDEN OCH SPRIDNINGSMÅTT MED HJÄLP AV BERÄKNINGSMODELLER OCH VÄGNING VID MÄTSTATIONER.
2004-01-01
Sammanställning och bearbetning av SCBs Branschnyckeltal för åren 1997–2001
I tabell och figursamlingen har ett antal nyckeltal ur SCBs statistik för aktiebolag, ekonomiska föreningar, statliga affärsverk och vissa stiftelser för åren1997–2001 bearbetats och sammanställts.
2003-01-01
Analysis of relationship in the forest chain
The basic aim of the LINESET project was to facilitate a secure and automated system for industrial use to enhance forest raw material utilisation and grant its origin.
2003-01-01
Taper functions for Picea abies (L.) Karst. and Pinus sylvestris L. in Sweden
The objective of the present study is to establish functions that predict the diameter under bark at a given height in the stem.
2001-01-01
Vedprovtagning – strategi, dokumentation och utfall
Målet för vedprovtagningen var att beskriva variationen i ved- och fiberegenskaper inom och mellan granar och tallar i olika utvecklingsstadier.
2001-01-01
Skördaren – nyckeln till att beskriva och utnyttja råvarans varierande egenskaper effektivt
Skördare som beskriver egenskaperna hos det tillredda virket, bidrar till effektivare virkesflöden och minskade behov av lager med tillrett virke.
2000-01-01
Hur mycket är det värt att mäta diametern ”rätt” i skördaren?
Sågverk som arbetar med produktion av specifika produkter eller specifika kundkrav ställer också mer långtgående krav på specifika kombinationer av längder och diametrar i timmerflödet från skogen.
1997-01-01
Beröringsfri diametermätning
Kraven ökar på att drivningsorganisationerna ska aptera timmer med specifika dimensioner, som är bättre anpassade till sågverkens produktionsförutsättningar.
1997-01-01
Några funktioner för modellering av fiberlängd och fiberlängdsfördelningar
Fiberlängden hos barr- och lövved varierar bl.a. med frekvensen s.k. antiklina och periklina celldelningar i kambiet, delningshastigheten, kambiets ålder och ursprungscellernas storlek.
1997-01-01
Breeding programmes in Sweden
Progeny testing and breeding strategies, Proceedings of the Nordic group of tree breeding.
1995-01-01
Slutrapport till skogsbrukets forskningsfond "Styrd pollinering och kontrollerad fröframställning"
Första generationen fröplantager av tall och gran är sammansatt av ympar från plusträd, som vuxit bra och uppvisat goda kvalitetsegenskaper.
1991-01-01
Kollegor inom Värdekedjor
Aron Davidsson
Specialist
Liviu Ene
Forskare
Lovisa Engberg Sundström
Forskare
Anders Eriksson
Forskare
Raul Fernandez Lacruz
Forskare
Oskar Gustavsson
Jägmästare
Björn Hannrup
Seniorforskare
Kari Hyll
Forskare
Sheng Joevenller
Doktorand
Kalvis Kons
Forskare
Nils Lindgren
Forskare
Johan Möller
Bitr programchef
Thomas Parklund
Specialist
Samuel Rönnbäck
Civilingenjör
Madeleine Silverbratt
Master Människa-Datorinteraktion
Monika Strömgren
Seniorforskare
Jon Söderberg
Jägmästare
Anna Thorning
Doktorand
Karin Westlund
Specialist
Martin Whillans
Specialist