logga
I numret sammanfattas de viktigaste resultaten från många års forskning i fytotronen. Planttester med genteknik och kortnyheter hittas också.

Fytotronen i Stockholm har stått värd för banbrytande forskning om hur plantor reagerar på ljus, värme, näring och vattnet. I en artikel i Plantaktuellt berättar Ingegerd Dormling om några av de resultat som lett till praktisk tillämpning. Långnattsbehandling, kunskap om kritiska nattlängder, betydelsen av tilläggsljus, torrsubstanshalternas utveckling och kunskap om hur plantans härdighet varierar under året baseras alla på resultat från fytotronen. I Plantaktuellt finns också en artikel om hur genteknik kan användas för att fastställa plantornas köldhärdighet, och kortnyheter från plantskolevärden.

Plantaktuellt startade 1997 som ett populärvetenskapligt nyhetsbrev från Högskolan Dalarna. Från och med år 2000 gavs Plantaktuellt ut i samarbete mellan Skogforsk och Högskolan Dalarna, och 2007 tillkom även SLU i redaktionen. Plantaktuellt kom ut med fyra nummer per år till och med 2012. Den främsta målgruppen har hela tiden varit skogsbrukets plantskolor, men Plantaktuellt riktade sig också till de som arbetar med skogsvård samt till forskare inom plantor och föryngring.

Nr 25-2001    Publicerad 2001-01-01 00:01

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är en robot!
Författare
Christer Nyström
Mats Hannerz
Silvinformation
Eva Stattin
Ingegerd Dormling