logga
Virkets uttorkning efter avverkning är normalt en bra indikator på färskheten, som är viktig för många industrier. Med programmet TorkCalc kan torkförloppet prognostiseras.

Färskt virke är viktigt för de flesta massa-, pappers- och sågverksindustrier. Även för bränslesortiment är fukthalten en viktig kvalitetsfaktor, där olika typer av pannor kräver olika fukthalt i bränslet.
Virkets fukthalt är normalt en bra indikator på färskheten. Avverkat virke torkar olika fort beroende på väder, tillredning, hantering och lagringsförhållanden. Dagens färskhetskrav är ofta uttryckta som en maximalt tillåten hanteringstid, men på flera håll utvecklas nu dessa krav till att i stället utgå från en lägsta tillåten fukthalt.
TorkCalc är ett kalkylprogram för beräkning av hur fort virke torkar vid olika väderlek, hantering och lagring. Det är gjort i Excel och kan laddas hem kostnadsfritt från www.skogforsk.se/torkcalc. Programmet och de exempel som redovisas här kan användas som ett stöd för effektivare avverknings- och transportplanering. Syftet är att klara leveranser av färskt virke och undvika kostnader för onödig nedklassning.

Nr 11-2005    Publicerad 2005-01-01 00:11

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!
Författare
Lars Wilhelmsson
Tidigare anställd
Erik Persson
Holmen
Tomas Persson