logga
Hyggesbränning och snytbaggeskador, plantforskning i Garpenberg, tallsticklingar och brist på grankott är något av innehållet i detta nummer av Plantaktuellt.

Om man planterar obehandlade plantor bör man vänta minst två år efter bränning för att inte snytbaggeskadorna ska bli för stora. Det visade en studie från Västerbottens inland. Bränningen verkar locka till sig stora mängder snytbaggar som attraheras av de doftämnen som brända fröträd och naturvårdsträd utsöndrar. Plantforskningen i Garpenberg lever vidare, trots att SLU tidigare lämnat det gamla lärosätet i södra Dalarna. I artikeln beskrivs vilken verksamhet som bedrivs för den grupp plantforskare som fortfarande är kvar, men nu med Högskolan Dalarna som huvudman. Tall betraktas som svårare än gran att göra sticklingar av. Men det är inte omöjligt att lyckas. En ny metod har gett rotningsprocenter på över 50 % av tallsticklingarna. Skogforsks kottprognoser bygger på väderdata, och för 2005 verkar det bli dåligt med grankott i nästan hela landet.

Plantaktuellt startade 1997 som ett populärvetenskapligt nyhetsbrev från Högskolan Dalarna. Från och med år 2000 gavs Plantaktuellt ut i samarbete mellan Skogforsk och Högskolan Dalarna, och 2007 tillkom även SLU i redaktionen. Plantaktuellt kom ut med fyra nummer per år till och med 2012. Den främsta målgruppen har hela tiden varit skogsbrukets plantskolor, men Plantaktuellt riktade sig också till de som arbetar med skogsvård samt till forskare inom plantor och föryngring.

Nr 101-2005    Publicerad 2005-01-01 00:01

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är en robot!
Författare
Mats Hannerz
Silvinformation
Anders Lindström
Henrik von Hofsten
Tidigare anställd
Karl-Anders Högberg
Tidigare anställd
Olle Rosenberg
Seniorforskare