logga
Skogforsk har genomfört jämförande mätningar av vibrationsnivån i skotare och drivare.

Vår hypotes var att vibrationsnivån var högre i en drivare än i en skotare till följd av skillnader i maskinens utformning.

Detta skulle kunna innebära att föraren i en drivare skulle köra långsammare för att kompensera för de högre vibrationsnivåerna.

Vibrationerna var starkast i riktning y (sidledsvibrationer). Hypotesen kunde dock inte verifieras, eftersom ingen av maskintyperna kunde sägas vara bättre än den andra ur vibrationssynpunkt. Vibrationsnivån hade däremot ett mycket starkt samband med körhastigheten. Man kan alltså oavsett maskintyp minska förarens vibrationsdos genom att sänka hastigheten, men med sänkt prestation som följd.

Vid rent transportarbete och körhastighet över ca 35 m/min överskreds gränsvärdet. Vid normalt arbete, d.v.s. inklusive t.ex. lastning och lossning, var vibrationsnivån i nivå med eller precis under gränsvärdet. Resultaten understryker behovet av en standardiserad, objektiv mätmetod för helkroppsvibrationer som är relevant för skogsbrukets förutsättningar.

Nr 28-2005    Publicerad 2005-01-01 06:01

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!