logga
Av Sveriges 28 000 mil enskild väg är hälften skogsbilvägar. För att bygga och sköta dessa krävs kunskap - Kunskap Direkt Vägar är ett webbaserat kunskapssystem där all kunskap finns samlat som vänder sig till dem som bygger och sköter grusvägar.

Totalt finns det mer än 28 000 mil enskilda vägar i Sverige och drygt hälften är skogsbilvägar. Det är en överlevnadsfråga för landsbygden – och för skogsbruket – att nya vägar byggs på rätt sätt och med hänsyn till miljön, och att det befintliga vägkapitalet underhålls och vårdas.

Nu har Skogforsk i samarbete med skogsbruket, Skogsstyrelsen, Vägverket och Riksförbundet Enskilda Vägar samlat erfarenheter och kunskap om grusvägar i det digitala systemet Kunskap Direkt Vägar. Det vänder sig till landets cirka 60 000 väghållare – och till de entreprenörer som gör jobbet. Systemet består i dag av två delar:

  • Vägbyggnad, som ger handfasta råg om hur man planerar och bygger nya vägar.
  • Drift och underhåll, med praktiska råd för sommar- och vinterunderhåll, t.ex. hyvling, dammbindning, potthålslagning, snöröjning m.m.

Ett kunskapssystem på internet har stora fördelar jämfört med böcker eftersom informationen kan hållas aktuell. Kunskapssystemet blir aldrig färdigt – det är ständigt på väg.

Nr 28-2006    Publicerad 2006-07-01 23:00

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!