logga
Nu ökar intresset för skogsbränsle igen. Skogforsk har tillsammans med de största skogsbränsleföretagen analyserat åtta system för flisning och transport från stubbe till panna. Lösgrot var dyrast, buntning och huggbil billigast.

Skogforsk har utvecklat ett verktyg för analys av skogsbränslesystem. Det kallas FLIS och innehåller uppgifter om kostnader och prestationer för olika metoder att ta hand om grot vid slutavverkning och transportera den till förbrukaren. Verktyget ger de direkta kostnaderna från hygge till panna. Brukaren kan ändra förinlagda uppgifter och ersätta dem med egna erfarenhetstal.

I de analyser som Skogforsk gjort med FLIS var det ett system som gav påfallande låga kostnader: en specialbyggd huggbil, som flisar groten vid avlägg och transporterar den till brukaren. Detta system var billigast på alla transportavstånd – ända upp till tio mil. Även system med buntat skogsbränsle gav låga kostnader. Vid långa transportavstånd till förbrukaren var det dyrast att köra groten oflisad, vid korta transportavstånd var system där groten flisas ute på hygget dyrast.

FLIS är ett bra hjälpmedel för företag som vill göra mer djuplodade analyser av metoder och system.

Nr 6-2006    Publicerad 2006-01-01 06:00

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!