logga
Skogforsk och SLU har inventerat mossor, lavar och vedlevande skalbaggar i äldre granskogar. Nyckelbiotoper innehöll flest arter, lägst antal arter återfanns i vanliga slutavverkningsskogar. Hänsynsytor och naturreservat låg på ungefär samma nivå.

Enligt skogsvårdslagen ska produktionsmål och miljömål väga lika tungt, och för att nå miljömålet satsar staten och skogsnäringen stora resurser på olika former av skogliga avsättningar. Skogforsk och SLU har undersökt hur effektiva olika avsättningar är på att fånga upp den biologiska mångfalden.

Mossor, lavar och skalbaggar inventerades i äldre granbestånd i fyra kategorier av skog: naturreservat, nyckelbiotoper, hänsynsytor på hyggen och vanliga slutavverkningsskogar. Totalt hittades 557 arter: 252 mossor, 176 lavar och 129 skalbaggar. 32 av arterna var rödlistade. Nyckelbiotoperna hade överlag högst naturvärden, men det fanns höga värden även i de andra kategorierna, inklusive vanliga slutavverkningsskogar.

På lång sikt kan man vänta sig att reservaten är minst känsliga för störningar och förändringar. Nyckelbiotoper är så mycket mindre att en avverkning kant i kant kan få stora effekter på känsliga arters livsmiljö långt in i området genom ökad solinstrålning och vindpåverkan.

Nr 1-2007    Publicerad 2007-01-01 01:00

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är en robot!
Författare
Line Djupström
Bitr programchef
Karin Perhans
SLU