logga
Maskinell stubbehandling fungerar men täckningsgraden är viktig. Behandlingen gav mindre rotröta i träden 12-14 år efter gallring på jordbruksmark, på skogsmark var resultaten inte lika uppenbara.

Med början 1994 lade Skogforsk och SLU ut en försöksserie med maskinell stubbehandling mot rotröta under förhållanden som liknade praktisk drift. Två preparat har använts: Rotstop och en urealösning.

I långtidsförsöket har effekterna av maskinell stubbehandling följts upp 12 till 14 år efter gallring. I genomsnitt hade andelen träd med röta ökat från 6 till 15 procent. På före detta jordbruksmark hade stubbehandling – eller vinteravverkning – en mycket gynnsam effekt, men på skogsmark var det ingen tydlig skillnad. Här var det dock betydligt fler nyinfektioner på obehandlade ytor och det är sannolikt att rötan där kommer att accelerera de kommande åren. Detta stämmer med de modeller som tidigare har utvecklats. Enligt dem gör stubbehandling på skogsmark tydlig skillnad först när skogen är ca 50 år.

Sammantaget ger försöken stöd för att det är lönsamt att behandla stubbar i samband med avverkning under vegetationsperioden, framförallt i bestånd som har låg förekomst av röta före avverkningen.

Nr 13-2009    Publicerad 2009-07-01 12:00

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är en robot!
Författare
Magnus Thor
FoI-chef
Jonàs Oliva
SLU
Jan Stenlid
SLU