logga
För en effektiv logistik och god leveranssäkerhet krävs bra prognoser för utfallet av skogsbränsle. Ett nytt beräkningssystem ger tillförlitliga prognoser på andelen av skogsbränsle (både grot och stubbar) från en slutavverkning.

Sortimentet skogsbränsle bli allt viktigare och leverantörer måste veta vilka volymer som finns på olika hyggen. De flesta skördare kan i dag registrera data om varje avverkad stock i skördardatorn. Med dessa data kan bruttomängden skogsbränsle från avverkningen beräknas – både grot och stubbar.

I praktiken tar man inte ut grot från alla träd, det finns områden där det inte lönar sig och en del grot används för att skydda marken på partier med dålig bärighet. Med en ny funktion kan skördarföraren ange ör varje träd om avverkningen har bränsleanpassats.

Beräkningssystemet räknar bort de mängder som inte bränsleanpassats. Den kvarvarande nettomängden är en prognos över mängden grot som kommer ut till bilväg. Om skördaren har en GPS-mottagare kan grothögarnas koordinater registreras i produktionsfilen. Det går då att skapa kartor som underlättar grotskotningen.

Utvecklingen av beräkningssystemet är nu klar, och arbetet med att implementera det hos SDC och i företagssystem pågår.

Nr 16-2009    Publicerad 2009-07-01 15:00

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!
Författare
Johan Möller
Bitr programchef
Björn Hannrup
Seniorforskare
William Larsson
Skogforsk
John Arlinger
Tidigare anställd
Andreas Barth
Tidigare anställd
Lars Wilhelmsson
Tidigare anställd