logga
I en förstagallring kan man gallra enligt stråkmetoden eller stickvägsmetoden. Stråkmetoden gav klart billigare drivning än en ren stickvägsgallring i en studie i klenare skog, stickvägsmetoden var effektivast i lite grövre skog.

På uppdrag av Holmen Skog har Skogforsk jämfört ren stickvägsgallring med stråkgallring. En del av studien genomfördes i en klen förstagallring med tall. Här ingick en stor, en mellanstor och en liten skördare. Lägst drivningskostnad gav kombinationen mellanstor skördare, långt stickvägsavstånd (30 meter) och ett slingerstråk mellan stickvägarna.

I granstudien var skogen lite grövre. Här ingick bara två skördare, en stor och en liten. Mest konkurrenskraftig var den stora gallringsskördaren, som arbetade med kort stickvägsavstånd (22 meter).

De slutsatser som kan dras är beståndsförutsättningarna har stor betydelse för metod- och maskinval och att i grövre bestånd krävs större maskiner för att inte tappa kapacitet samtidigt som små gallringsskördare har en nisch i riktigt klena bestånd.

Nr 26-2010    Publicerad 2010-07-01 16:00

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!