logga
Företaget Parker Hannifin har utvecklat en ny sågmotor, F11-iP, till skördaraggregat. Kedjehastigheten och sågeffekten kan hållas konstanta under hela kapningen. Det gav snabbare kapning och kortare kapsprickor i en studie.

Kapsprickor orsakas av det moment som den fritt hängande stocken skapar när skördaren kapar ett träd. Med en konventionell sågmotor varierar kedjehastigheten under kapningen. Parkers sågmotor F11-iP har en teknik som gör att kedjehastigheten kan hållas i stort sett konstant under hela kapförloppet. I en jämförande studie gick kapningen fortare med den nya sågmotorn.

Skillnaden var i genomsnitt tolv procent gentemot en konventionell sågmotor. Andelen stockar med kapsprickor var ungefär lika hög för båda motorerna, men sprickorna var i genomsnitt 3 cm kortare med F11-iP. Vid försågning används normalt en stötmån på 10 cm per stock. Andelen grova stockar med en total spricklängd över stötmånen var drygt 20 procent för F11-iP mot nästan 50 procent för den konventionella motorn.

Nr 3-2010    Publicerad 2010-01-01 03:00

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!