logga
Sedan lång tid har produktiviteten i skogsbruket ökat, men nu verkar denna trend ha brutits. Tillgängliga data är dock osäkra. Skogforsk har därför initierat en fördjupad insamling av produktionsdata. De första två årens resultat redovisas här.

Historiskt har produktiviteten i skogsbruket följts genom övergripande statistik från Skogsstyrelsen. Uppgifterna omfattar hela skogsbruket och i dagsverksuppgiften ingår både drivning och skogsvård. Kurvan har pekat stadigt uppåt från 1960-talet men de senaste åren verkar denna utveckling ha stannat av och övergått i en viss nedgång. Den tillgängliga statistiken är dock grov och ger inte möjlighet att förklara den senaste tidens trendbrott. För att få en bättre bild av skogsbrukets produktivitetsutveckling har Skogforsk därför sedan 2008, i samarbete med de stora skogsföretagen, börjat samla in produktionsdata.

De första två årens resultat presenteras i här och redovisar prestationen i avverkning och skotning för slutavverkning och gallring i norra resp. södra Sverige. Materialet är ännu för litet för att några tidsmässiga trender kan ses. Resultaten ska mer ses som en grund för att kunna följa och analysera den långsiktiga produktivitetsutvecklingen.

Nr 9-2010    Publicerad 2010-01-01 10:00

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!
Författare