logga
Skogforsk har testat ergonomin på skogsmaskinsstolar. Samtliga klarade nivån ”Acceptabel” enligt den europeiska ergonomiska checklistan för skogsmaskiner. Man bör kunna ställa in arbetsställningen enklare än i dag och bättre underhållsscheman behövs.

Det är viktigt med en bra stol i en skogsmaskin. Den ska gå att ställa in så att den passar förare med olika längd och vikt. Den ska medge en bekväm arbetsställning och reducera farliga helkroppsvibrationer.

Skogforsk har testat sex stolar på den svenska marknaden. Testet gjordes utifrån de europeiska ergonomiska riktlinjerna för skogsmaskiner. En bedömning utifrån de studerade faktorerna är att samtliga stolar skulle klara betyget ”Acceptabel” vid ett heltäckande ergonomiskt test. De allra bästa skulle möjligen närma sig det högre betyget ”Bra”.

Det som saknas är framförallt en möjlighet att snabbt ställa om stolen för olika förare. Idealet vore elektriska inställningar med ”minne” för alla förare som kör maskinen. Ett enklare alternativ är skalor, så att den förare som går på sitt skift snabbt kan återfinna sina favoritinställningar.

Nr 28-2010    Publicerad 2010-07-01 18:00

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!