logga
I utvecklingen av Sveaskogs skogskötselstrategi har man bett Skogforsk att analysera, beräkna och optimera olika åtgärder. Tillväxten kan höjas men den ekonomiska potentialen är ännu större. Nya trädslag och förädlade plantor ger stor positiv effekt.

Sveaskog har de senaste åren satsat på att öka tillväxten och lönsamheten i sina investeringar genom att använda mer förädlade plantor, öka gödslingen och ersätta naturlig föryngring med skogsodling. För att få stöd att utveckla sin skogsskötselstrategi gav Sveaskog i uppdrag till Skogforsk att analysera, beräkna och optimera de olika åtgärderna.

Genom ekonomisk optimering har Skogforsk visat att tillväxt och nettonuvärde kan ökas ytterligare genom att omfördela investeringarna i skogsvård till de mest lönsamma åtgärdsalternativen: förädlade plantor, gransticklingar, ökad användning av alternativa trädslag samt gödsling.

Jämfört med en lägsta ambitionsnivå i skogsvården, där man endast tillgodoser lagkraven på föryngring till lägsta möjliga kostnad, så är den totala potentialen att höja tillväxten 26 procent och nettonuvärdet hela 90 procent. Av denna potential har Sveaskogs satsningar fram till 2010 redan åstadkommit 13 procent ökad tillväxt och 43 procent ökat nuvärde.

Nr 16-2011    Publicerad 2011-07-01 07:19

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!