logga
Genom vägning i skogen skulle hantering och handel av skogsbränslesortiment kunna effektiviseras. Sex olika vågsystem har studerats: trådtöjningsgivarna är tillförlitliga och de vågsystem som kalibrerar mot förarens arbetssätt är användarvänliga.

Möjligheten att vid drivningen kunna väga olika virkessortiment för att bestämma volym och beräkna energiinnehåll kan effektivisera hantering och handel med skogsbränslen. I den pågående omarbetningen av virkes-mätningslagen ser man även över möjligheten att väga skogsbränslesor¬timenten som underlag för ekonomisk ersättning till skogsägare, men det skulle även kunna användas för att ersätta entreprenörer.

Vågar i kranen eller i skotarens lastbärare bedöms vara de intres¬santaste alternativen. Bästa tillfället för vägning med en kranhängd våg är vid avlastningen, då det inte medför extra kranrörelser som sänker produktiviteten. Dessutom är virkesvolymen i gripen ofta ungefär den¬samma varje gång, vilket gör det enklare att väga rätt.

Våglänkar av typen trådtöjningsgivare ger lägst medel- och standard¬avvikelse.
I denna studie anses de vågsystem som kalibrerar vikterna mot förarens individuella arbetssätt vara de som är mest användarvänliga.

Nr 50-2012    Publicerad 2012-07-01 12:24

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!