logga
Skogsindustrin är beroende av effektiva och billiga virkestransporter. Den här studien jämför bränsleförbrukningen för 74-tons ST-fordon med en konventionell timmerbil.

Skogsindustrin är beroende av effektiva och billiga virkestransporter. Som ett led i arbetet med effektivare och mer miljövänliga transportfordon har 74-tons och 90-tons timmerbilar testats. Tidigare studier har visat på en potentiell minskning av bränsleförbrukningen, mellan 8 % (74-tonsfordon med kran) och 21 % (90-tonsfordon utan kran) vid användandet av högkapacitetsfordon.

Syftet med denna studie har varit att jämföra bränsleförbrukningen för två  74-tons ST-fordon med konventionell timmerbil under kontrollerade former. Försöket har lagts upp enligt ABba-metoden och bränsleförbrukningen har registrerats med Dynafleet. Två separata studieled har genomförts, ett på ST-kran och ett på ST-grupp. Totalt har sju stycken upprepningar genomförts för ST-grupp, 11 upprepningar har genomförts för ST-kran. Resultatet har visat på en sänkning av medelbränsleförbrukningen med 6,9 – 7,8 % för ST-kran jämfört med en konventionell timmerbil och en sänkning av medelbränsleförbrukningen med 13,2 % för ST-grupp jämfört med en konventionell timmerbil, vilket också bekräftar tidigare studiers resultat (Löfroth & Svenson, 2010).

Skillnaderna mellan ST-fordonen och de jämförda bilarna har varit signifikanta. Trots ett väl genomtänkt studieupplägg uppstod brister i studien i form av ofullständiga upprepningar. Det är författarnas åsikt att felkällor och brister i studieupplägget inte har haft någon betydande inverkan på resultatet.

Läs mer i Arbetsrapporten nedan.

Nr 13-2013    Publicerad 2013-12-05 15:43

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!
Författare
Jeanette Edlund
Sveaskog
Victor Asmoarp
Tidigare anställd
Rikard Lundqvist
Forskare