logga
Efter slutavverkning brukar nitrat- och aluminiumhalten i markvattnet öka samtidigt som pH-värdet sjunker. Men hyggesbränning visade sig motverka dessa oönskade effekter. Bränning kan alltså vara bra både för biologisk mångfald och vattenkvalitet.

Det finns få studier om hur bränning påverkar vattenkvaliteten. Det är inte säkert att man får samma resultat vid andra förhållanden. Många faktorer spelar in, till exempel hur hårt det brinner och markens bördighet.

Försöket är ett av Skogforsks långliggande försök. Det ligger i Hälsingland och studien genomfördes under perioden 1997-2010.

Nr 40-2013    Publicerad 2013-08-23 16:48

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är en robot!
Författare
Eva Ring
Seniorforskare
Lars Högbom
Tidigare anställd
Stefan Andersson
SLU
Jan-Olov Weslien
Tidigare anställd