logga
I 30 år har skogsbruket väntat på teknik för inversmarkberedning, som ger plantorna en kickstart och inte lämnar efter sig hyggen med fula, djupa sår. Inverstallriken är fortfarande på prototypstadiet. Men den ser allt mera färdig ut.

Vid de första försöken satt en jordbruksplog framför testskotarens framhjul (se Vision nr 3/2011). Men efter ett par år med praktiska erfarenheter och utvärderingar, CAD-ritningar och mekaniska verkstäder, bollning med maskintillverkare och programmering av styrprogram sitter nu istället stora tallrikar – en på varje sida – i skotarens midja framför bakre boogien. Tallriken gräver sig ganska djupt ned och vänder upp en mineraljordstäckt marksträng som trycks tillbaka upp-och-ned i fåran av skotarens bakre boggi. När bakhjulen passerat syns bara en cirka 40 cm bred mineraljordssträng – och efter något år ser man knappt att hygget är markberett. Jämfört med en harv är tallriken mycket diskret.

 

Läs fördjupning

Metoden är inte bara diskret. Den skapar en idealisk miljö för plantan. Mineraljorden skyddar den mot snytbaggar och vegetation. Men när man gräver lite lätt med handen kommer ett mörkt skikt fram – det nedvända marktäcket, humusen som mineraliseras till lättillgänglig näring för plantan. Där finns också fukt åt dess känsliga rotsystem.

– På huvuddelen av den svenska skogsmarken är inversmarkberedning bäst om man ser till överlevnad, tillväxt och miljöhänsyn, säger Lars-Göran Sundblad. Och det ska man väl?

Men det finns mer att göra i utvecklingsarbetet. Forskarna funderar på att komplettera maskinen med en enkel tillbakaföring bakom bakre boggin för att trycka tillbaka tiltan helt och hållet. Prototypaggregatet är försett med styrsystem från Watek i Kilafors. Det är samma program som Bracke har på sina moderna markberedare. Systemet ska nu förses med en marksensor med funktioner för nivåhållning och intermittens. Intermittens innebär att man gör punktvisa ingrepp men lämnar marken orörd däremellan, som med en högläggare. Oket som tallriksarmarna sitter på slimmas ytterligare jämfört med den nuvarande testriggen och passas in framför lastutrymmet på en skotare:

– En markberedare som går på södra Sveriges ganska små hyggen står säkert 50 procent av tiden på en trailer, menar Lars-Göran Sundblad. Det finns alltså en rejäl potential att inteckna med en kombinationsmaskin som först skotar och sedan markbereder! När finns den på marknaden då? – Det kan nog ta några år. Vi hoppas länka över prototypen till en kommersiell spelare ganska snart. Bracke är intresserade, de har också varit bollplank i utvecklingsarbetet.

I nästa utvecklingssteg kommer prestation, biologiska resultat (i första steget planteringspunkter per hektar) och miljöeffekter att utvärderas.

– Jag har hela tiden sett den här tekniken som en del i vår vision för föryngring: ”en kontinuerligt framryckande maskinell plantering i intermittenta inverspunkter”, berättar Lars-Göran Sundblad.Delstegen i utvecklingen mot visionen bör till så stor del som möjligt ha ett egenvärde. Det har inversmarkberedningen. Då ökar sannolikheten att vi når hela vägen fram till den slutliga visionen, det blir helt enkelt lättare att driva utvecklingen när man ser en nytta i de olika delstegen!

Fakta/Inversmarkberedning ger snabbare plantetablering

  • Inversmarkberedning leder till högre planttillväxt och lägre andel skadade plantor.
  • Metodens fördelar är tydligast under de första och mest kritiska säsongerna på hygget.
  • Den ökade tillväxten beror på en snabbare etablering, bland annat på grund av god närings- och vattentillgång.
  • Det högre näringsupptaget beror dels på en god mineralisering i planteringspunkten och dels på att luckringen möjliggör en god rottillväxt, vilket ger plantans rötter tillgång till en större jordvolym.
Nr 19-2013    Publicerad 2013-11-07 09:29

Kommentarer
Lars-Göran Sundblad
Skogforsk
10 år sedan
Nja, vi håller nog inte riktigt med. ”Kovesen” har en annan arbetsprincip än Midiflex. Den bygger på att man gör ett smalt, djupt plogsnitt i marken med en otandad, odriven och bakåthängd plogtallrik medan Midiflex arbetar med en driven, tandad och utvinklad harvtallrik. Likheterna består i att bägge koncepten är midjemonterade och att ingreppet följs av överkörning av bakre boogien.
Ingemar Eriksson
Bernth & Ingemar Eriksson AB
10 år sedan
Detta är ett mycket märkligt projekt, eftersom man försöker göra något som redan finns tillgängligt med markberedaren Midiflex,
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!
Författare
Lars-Göran Sundblad
Tidigare anställd
Mikael Andersson
Specialist
John Clausén
Tidigare anställd