logga
Det krävs utbildningsinsatser inom klavningsteknik och mätsystemets funktion. Dessutom måste attityden om vikten av bra mätning i skördare förbättras. Det är några av slutsatserna i en studie Skogforsk gjort om utvecklingsbehovet inom kalibrering av skördarens mätsystem.

Tekniken som används i skördare för att mäta de tillverkade stockarnas längd och diameter är i stort sett densamma idag som användes på 1980-talet. Det borde dock finnas potential att använda tekniken mer effektivt genom systematisk uppföljning av mätningen, och med väl fungerande rutiner och system för kalibrering av mätutrustningen. Det redan etablerade systemet för kvalitetssäkring av skördarens mätning erbjuder systematisk uppföljning.

Denna studie gjordes för att kartlägga vilka problem som finns kring kalibreringsförfarandet i dag, och vilka behov som behöver tillgodoses för att kalibreringen ska bli bättre i framtiden. Kartläggningen genomfördes genom intervjuer med representanter från skogsbruket – maskinförare, tjänstemän, VMF – samt maskin- och systemtillverkare.

De områden som identifierats som angelägna att arbeta vidare med är utbildningsinsatser inom klavningsteknik och mätsystemets funktion, utveckling av förarstöd i maskinen som hjälper föraren att ta bättre beslut kring kalibrering, mer pedagogiska gränssnitt i maskindatorerna samt förbättrade attityder kring vikten av bra mätning i skördare.

Nr 37-2013    Publicerad 2013-08-28 15:35

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!