logga
Bild: Ulf Sikström/Skogforsk
Nya studier visar att tillförsel av aska på torvmark både kan öka skogstillväxten och minska den globala uppvärmningen, i alla fall på kort sikt.

I en studie utförd som ett samarbete mellan Skogforsk och Göteborgs universitet visade det sig att asktillförsel på torvmark ökade volymproduktionen med mellan 30 och 60 procent samtidigt som utsläppen av växthusgaser var oförändrade eller minskade. Resultaten gäller för en period på 5-8 år efter tillförseln.

I svenska torvmarker har stora mängder kol lagrats sedan senaste istiden. Men på grund av bland annat dikning i modern tid har avgången av växthusgaser från marken, t.ex. koldioxid, ökat. Skogsodling på torvmark kan vara ett sätt att kompensera den ökade avgången, men enligt tidigare studier råder det osäkert om vilka åtgärder som är mest verkningsfulla i detta sammanhang. Tillväxten på tillräckligt kväverika torvmarker begränsas oftast av tillgången på fosfor eller kalium och ibland bor. Genom tillförsel av aska får träden tillgång till mer av dessa näringsämnen och tillväxten ökar. Resultaten ligger i linje med tidigare studier och indikerar att den högre volymtillväxten kommer att hålla i sig under några decennier.

Resultaten baseras på tre fältförsök på dikad torvmark, två med tallskog i Småland och ett med granskog i Västergötland. Studien pågick i åtta år och förutom skogsproduktionen i bestånden följde man också avgången från marken av växthusgaserna metan, koldioxid och lustgas.

Forskarna drar slutsatsen att askåterföring på torvmarker kan minska avgången av växthusgaser och effekten på den globala uppvärmningen, i alla fall under ett decennium. Samtidigt konstaterar de att det behövs längre mätserier för att undersöka om effekten är bestående på lång sikt.

 

Nr 77-2014    Publicerad 2014-09-24 14:06

Läs mer
T Rütting, R G Björk, A Meyer, L Klemedtsson, U Sikström. 2014. Reduced global warming potential after wood ash application in drained Northern peatland forests. Forest Ecology and Management 328 (2014) 159–166.
Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!
Författare
Tobias Rütting
Göteborgs universitet
Robert G. Björk
Göteborgs universitet
Astrid Meyer
Göteborgs universitet
Leif Klemedtsson
Göteborgs universitet
Ulf Sikström
Seniorforskare