logga
SCA Skog AB vill utveckla sin strategi för val av slutavverkningsskördare varför Skogforsk ombads att genomföra en jämförande studie av en medelstor och en stor skördare i olika grov slutavverkning. Studien genomfördes hösten 2013 i samarbete med SCA Skog AB och John Deere.

Två skördare valdes ut för försöket (JD 1170E och JD 1470E) och båda maskinerna kördes av två förare i två olika grandominerade bestånd 0,15 m³fub och 0,28 m³fub). Förutom manuella tidsstudier provades även ADI (automatisk datainsamling) genom data från Timberlink. Virkesvärdet följdes upp liksom bränsleförbrukningen och prestationsökning till följd av flerträdshantering.

Resultatet från tidsstudierna visar att JD 1470E hävdar sig väl både tidsmässigt och ekonomiskt i både det grova och det klena beståndet. Jämförelsen mellan de manuella studierna och ADI-studierna visar på ungefär samma tidsåtgång. Vad gäller utvärderingen av virkesbehandlingen så visar även denna en fördel för JD1470E som med sitt större aggregat (H480) hade bättre stamhållning och mätning än JD 1170E (med aggregatet H754). Den större maskinen ger alltså bättre möjlighet att tillvarata virkesvärdet, men i praktiken har föraren en avgörande inverkan på apteringen. Detta utreddes dock inte fullt ut i denna studie. Bränsleförbrukningen mätt som l/m³fub var något högre för JD 1470E i det klena beståndet men densamma som JD 1170E i det grova. Båda maskinerna var utrustade för flerträdshantering vilket gav en prestationsökning motsvarande 4–5 % i båda bestånden.

Nr 34-2014    Publicerad 2014-03-26 10:00

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!