logga
Bild: Skogforsk/Lars Eliasson
Vi vet att både entreprenörer och uppdragsgivare upplever att det inte går att långsiktigt uppnå de prestationsnivåer som uppmätts vid studier av olika flishuggar och krossar. Det är inte så konstigt. Här förklarar vi varför och hur du ska tolka resultaten.

Egentligen är det inte så konstigt att det skiljer mellan studier och praktisk drift. Det räcker med har olika förutsättningar för arbetet jämfört med de som rådde vid studietillfället. Men en stor orsak är även att de tidsbegrepp som används i maskinstudierna skiljer sig från dem som används i dagligt tal.

I Skogforsks studier görs jämförelserna oftast med prestationsmått som baseras på den effektiva flisningstiden. Detta görs för att möjliggöra rättvisa jämförelser mellan olika typer av maskiner. Då den effektiva flisningstiden bara är en del av den totala arbetstiden medför det att prestationen blir hög.

Hur mycket av arbetstiden som utgörs av effektiv flisningstid beror på många faktorer. För att få bra skattningar av de olika avbrottstiderna och hur de varierar över året krävs tillgång till långvarig driftsstatistik, gärna för flera maskiner och minst under ett år per maskin.

Läs hela artikeln i bifogad PDF.

Nr 23-2014    Publicerad 2014-03-17 00:01

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är en robot!