logga
Bild: Ulf Sikström
Det tidigare rådet står sig om att i första hand lämna de härskande träden när gran ska föryngras under högskärm.

I medeltal för fem försöksbestånd var antalet totalt avgångna träd ungefär dubbelt så många efter likformig gallring som efter låggallring. Skillnaden var statistiskt påvisbar, liksom att antalet stambrott var högre efter likformig gallring. För samma gallringsform fanns det även tendenser till större antal vindfällen och antal döda träd på rot. Däremot för avgången mätt som stamvolym fanns inga påvisbara skillnader mellan gallringsformerna. Resultaten visar att tidigare rekommendation om att i första hand lämna kvar härskande träd när gran ska föryngras under högskärm inte motsägs av denna studie. De härskande träden i ett bestånd är också vanligen de mest vitala och bästa kott- och fröproducenterna.

I ett av försöksbestånden bedömdes det finnas lämpliga förutsättningar att erhålla en naturlig beståndsföryngring av gran. I två av försöken fanns vissa förutsättningar i delar av bestånden, medan de två övriga försöksbestånden bedömdes vara olämpliga för föryngringsmetoden.

Så gjordes studien

Studien gjordes på uppdrag av Bergvik Skog AB i fem bestånd på bolagets marker i norra Svealand. Två olika gallringsformer – likformig gallring och låggallring – jämfördes med avseende på avgångar och skador (vindfällning, stambrott och döda träd på rot) i kvarvarande bestånd efter andragallring. Åtgärden var en förberedande avverkning inför det att en högskärm eventuellt skulle lämnas vid nästa avverkning i syfte att föryngra gran naturligt under skärmen. Bestånden delades i två delar och 10 fasta provytor (radie = 10 m) etablerades i vardera delen. Tio år efter gallring registrerades avgångarna i beståndet och beståndsföryngringen beskrevs översiktligt.

Skötselmetoden

Föryngring av gran under högskärm går ut på att glesa ut (gallra) ett bestånd flera gånger för att så småningom erhålla naturligt föryngrade plantor. Dessa plantor ska utgöra den nya trädgenerationen när det gamla beståndet är helt avvecklat. Skötselmetoden kan rymmas inom definitioner för både trakthyggesbruk och kontinuitetsskogsbruk. Metoden är en relativt komplex föryngringsmetod och kräver god kunskap om var de rätta förutsättningarna finns ståndortsmässigt för att erhålla föryngring, i alla fall utan någon form av markberedning. Förutom komplexiteten kring föryngringen är risken för avgångar i det befintliga beståndet ett reellt problem eftersom metoden vanligtvis inbegriper gallring sent under beståndets omloppstid.

Läs hela rapporten nedan.

Nr 100-2014    Publicerad 2014-11-26 12:37

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är en robot!