Stor eller liten planta på norrländska hyggen?
Plantans storlek kan ha betydelse för både det biologiska och det ekonomiska utfallet av en plantering. Det visar resultat från en studie som Skogforsk utfört i samarbete med Holmen Skog AB. I studien jämfördes olika plantstorlekar av tall och gran planterade på norrländska hyggen.
Små plantor är billiga att producera och plantera, men de är också känsligare vid hantering och drabbas lättare av stress vid utplanteringen än större plantor. Men, det är inte bara plantstorleken som har betydelse för föryngringsresultatet. Hyggets geografiska läge och förutsättningar som klimat, bördighet och risk för olika skadegörare spelar en stor roll. Våra vanligaste trädslag tall och gran skiljer sig också åt när det gäller risken att drabbas av skador och de är dessutom olika i sitt tillväxtmönster.
Kombinationen plantstorlek, hyggesegenskaper och trädslag kan därför vara av större eller mindre betydelse. Resultat från denna studie visar att större plantor av både tall och gran hade en högre överlevnad än mindre. En vanlig orsak till avgångar var gnag av snytbaggar, vilket förekom på alla hyggen. Angreppen var dock färre i Norrlands inland än i kustlandet.
Trädslagsvis var skillnaderna mellan planttyperna små när det gäller tillväxten. Den större planttypen av tall växte något bättre än den mindre, men hos
granen fanns inga skillnader. Då de var odlade för att uppnå samma förhållande mellan skott och rot, bibehölls endast skillnaden i utgångsstorlek. Tallen växte däremot snabbare än granen. Även om tallen var mindre vid planteringen hade den växt om granen fem år efter plantering. Men trots tallens högre tillväxt hade den mer skador en granen och drabbades under en längre period efter planteringen. De främsta skadeorsakerna var viltbete och olika svampangrepp, vilka skulle kunna ge produktionsförluster i framtiden.
Resultaten baseras på fältförsök där sex hyggen på Holmens marker i Norrland planterades, från Hudiksvall i söder till Norsjö i norr. Tre hyggen i inlandet och tre kustnära planterades och samtliga var markberedda. De plantor som jämfördes var tall och gran odlade i krukseten Starpot 50 och Starpot 90. Plantorna mättes under fem år efter planteringen.
Sammanfattningsvis kan man konstatera att stora plantor är något motståndskraftigare än mindre, men när det gäller skillnaderna i tillväxt mellan planttyperna var de små. Snytbaggar förekom på samtliga hyggen, men angreppen var större nära kusten där klimatet är mildare. Det är därför viktigt att ta alla aspekter i beräkning när det gäller val av planttyp, både prestation i fält men också kostnader för plantproduktion och plantering.
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.