logga
Bild: Ann Hedlund/Högskolan Dalarna
Inom ramen för ESS-programmet har Högskolan Dalarna studerat arbetsmiljön vid hantering av skogsbränsle. Resultaten redovisas här.

Artikeln är en del av rapporten "Skogens energi – en källa till hållbar framtid" som finns att läsa i sin helhet online eller köpa under "Produkter och evenemang". 

Buller

Vid flisning och krossning av skogsbränsle förekommer ljudnivåer som är så höga att de kräver åtgärder för att inte vara skadliga. Nivåerna varierar mellan olika typer av ekipage – förare i kranhytter är speciellt utsatta. En välisolerad förarmiljö samt stängda fönster och dörrar minskar förarens exponering för buller. Ljudnivåerna runt ekipagen är höga, vilket innebär att de som arbetar i närområdet behöver använda hörselskydd.

På 200 meters avstånd från sönderdelningsekipaget överskrider ljudnivåerna oftast rekommenderade värden för bostäder, arbetslokaler och friluftsområden. I sådana omgivningar kan hänsyn tas genom att till exempel placera ekipaget bakom naturliga hinder så att bullret skärmas av samt undvika att arbeta tidiga morgnar, kvällar och helger.

Damm och mögel

Tidigare studier har visat på höga damm- och mögelhalter vid hantering av grot. I nya fallstudier genomförda 2012/2013, en period med hög nederbörd, uppmättes inga höga damm- och mögelhalter. Studierna visade att de högsta exponeringstopparna var när föraren gick in och ur maskinen, samt vid byte av knivar i sönderdelningsaggregatet. Förhöjda dammhalter konstaterades också då förare utförde service och underhållsarbete utanför hytten. Förare rekommenderas att ha fönster och dörr stängda, byta luftfilter regelbundet samt positionera maskinen lämpligt i förhållande till vindriktning för att minska risken för exponering.

Helkroppsvibrationer

Vid sönderdelning av grot uppmättes i en mindre studie så kraftiga helkroppsvibrationer att de kräver åtgärder för att inte vara skadliga i cirka hälften av fallen. Det var främst kranrörelserna vid inmatningen i huggen som påverkade vibrationsnivåerna. Även vid stubbskörd har skadliga vibrationsnivåer uppmätts. I dessa fall påverkas vibrationsnivåerna av markförhållanden i form av ytstruktur och bärighet, samt hur hårt stubbarna sitter i marken. Därtill förekommer exponeringstoppar vid skakning av stubbar, vridning av hytt, när skördaraggregatet används till att skjuta iväg
stubbar utmed marken eller till att jämna till marken. Föraren kan minska vibrationsnivåerna genom att anpassa körningen till terrängförhållanden och synkronisera kranhanteringen.

Service och reparation

Service- och reparationsarbete är ofta tungt, smutsigt och riskfyllt. Bra arbetsmiljölösningar kan skapas redan vid utveckling och tillverkning av ekipage. Viktiga områden är tillträdesvägar, placering av servicepunkter, åtkomst för daglig tillsyn, eliminering av kraftkällor, samt manualer.

Förare och servicepersonal kan minimera sina risker genom att läsa servicemanualen noga samt använda skyddsutrustning, trappstegar och ändamålsenliga verktyg. Det är också viktigt att hantera kemikalier säkert.

Så här tycker maskinförarna

En enkät bland maskinförare visade på en hög användning av skyddsutrustning. Förare som arbetade med sönderdelning uppgav mer besvär än de som arbetade med stubbskörd och skotning. Förarna upplevde lägre besvär i hytten än utanför avseende buller, kyla och drag, samt damm. Mer än hälften av dem som arbetade med sönderdelat material besvärades i olika grad av mögellukt.

Överlag upplevdes den psykiska arbetsbelastningen som större än den fysiska. 

Merparten av förarna angav att det finns risk att råka ut för olycksfall i sitt arbete och de vanligaste riskerna var skärskador och halka, följt av fall.

Informationsmaterial för bättre arbetsmiljö

För att sprida kunskap om arbetsmiljöfrågor har en handledning med tillhörande CD tagits fram. Ett modulbaserat implementeringsmaterial i form av Power Point med tillhörande instruktioner är utvecklat. Modulerna är Inköp, Planering, Skotning, Stubbskörd, Sönderdelning samt Utveckling/tillverkning. Materialet finns på www.du.se/arbetsliv_skog

 

Omgivningsbuller från en skotare med flishugg. Den innersta ringen är på 5 meters avstånd från ekipaget, den yttre ringen på 25 meters avstånd och mätvärdet ner till vänster är på 200 meters avstånd (Mätplats 21 maj nr2).

Att arbeta vidare med

Utifrån genomförda projekt ses behov av ytterligare forskning och utveckling avseende:
• Åtgärder för att minska buller vid sönderdelning.
• Åtgärder för att minska vibrationer vid sönderdelning och stubbskörd.
• Åtgärder för att minska olycksfall och svåra skador
framförallt i samband med service och reparationer.
• Kartlägga orsaker till hög psykisk arbetsbelastning, samt genom arbetsorganisatoriska och andra åtgärder skapa förutsättningar för att förbättra arbetssituationerna.
• Skapa mer kunskap om arbetsmiljöförhållandena vid stubbskörd, förutsatt att branschen behåller eller vidgar denna verksamhet.

Nr 119-2015    Publicerad 2015-09-22 07:00

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är en robot!
Författare
Ann Hedlund
Högskolan Dalarna
Ing-Marie Andersson
Högskolan Dalarna