Optimering av förädlingsstrategier vid olika effektiv populationsstorlek
Artikeln är en sammanfattning av Arbetsrapport 882-2015.
Tidigare analyser har visat att nuvarande strategi för svensk tallförädling med urval bakåt baserat på avkommeprövning, ger lägre vinst än urval framåt av enskilda träd i fältförsöken om man mäter vinst per tidsenhet och årlig resursinsats. Den här rapporten jämför fyra förädlingsstrategier för urval framåt i fältförsök med helsyskonavkommor till de träd som valts och korsats i förädlingspopulationen:
1) urval framåt av enskilda avkommor/träd
2) urval framåt baserat på klontestning
3) expansion av förädlingspopulationen genom att initialt selektera fler träd per helsyskonfamilj som korsas så att det blir möjligt med urval framåt både mellan och inom familjer
4) expansion i kombination med klontestning. Den icke expanderade förädlingspopulationen bestod av 50 träd som korsades för att ge 50 helsyskonfamiljer. Vid expansion fördubblades detta.
Vi skapade scenarier i simuleringsprogrammet POPSIM där det nya selektionsverktyget OPSEL kan optimera urvalet vid en bestämd släktskapsökning i varje cykel. Mycket arbete lades ner på att lära oss, testa och utveckla selektionsverktyget, varav en del redovisas i rapportens appendix. För att utvärdera strategierna planerade vi att undersöka inflytandet av tre eller fyra nivåer på följande faktorer: heritabilitet, expansion av förädlingspopulationen, resursnivå mätt som antal avkommor i fältförsök, fördelning av kloner och rameter inom resursnivån samt effektiv populationsstorlek. Av dessa 576 scenarier genomfördes 32 med 2 nivåer för varje faktor: Med OPSEL reglerades t.ex. släktskapsökningen att motsvara populationsstorlekarna NeV 100 och 50. NeV 100 motsvarar strikt urval inom familj med maximalt bevarad genetisk diversitet (d.v.s. nuvarande förädlingsstrategi) och 50 är den stipulerade långsiktigt lägsta nivån i det svenska programmet.
Trots att alla scenarier inte är genomförda är resultaten av intresse för förädlarna och presenteras för att kunna diskuteras och för att vara underlag för eventuellt fortsatta analyser.
Om man jämfört strategierna i termer av genetisk vinst i en fröplantage med reduktion för inavelsdepression till följd av ökat släktskap och med korrektion för att klontestningen förlänger cykeltiden ger alla strategier ungefär samma genetiska vinst. Vid balanserat urval (NeV =100) ger enkelt urval framåt något lägre vinst men tillåts ett visst familjeurval (NeV =50) är enkelt urval framåt ungefär lika bra som strategierna med expansion eller kloning. Den goda effekten av enkelt urval framåt förutsätter att det går att framställa riktigt stora avkommor och tillämpa hög selektionsintensitet. Om dessa storlekar inte kan uppnås är klontestning överlägset. Den större ökningen av förädlingspopulationens additiva genetiska nivå till följd av, expansion eller mindre restriktivt urval åtföljdes av minskad additiv varians i förädlingspopulationen. Den minskade variansen nästan halverade den ytterligare vinsten av att välja de högst rankade träden till en fröplantage.
Resultaten verifierar att klontestning eller expansion är två sätt att öka urvalssäkerheten som ger ungefär samma förbättring av vinsten. Klontestning ger genomgående något högre vinst men skillnaden är liten om man tar hänsyn till den längre tid kloningen medför. Med tanke på merarbetet är det inte mycket som motiverar att kombinera expansion och kloning. Det var generellt en liten effekt av att öka testresurserna i det undersökta intervallet.
Beroende på hur man värderar effekter av släktskapsökning och tidsskillnader mellan strategier kan man lyfta fram större eller mindre skillnader mellan strategierna. Vi har fokuserat på att analysera vinst och släktskap bland de bästa träden i förädlingspopulationen som båda är högre än i populationen som helhet. Vi har visat på möjligheten att reducera släktskapet mellan toppträden genom restriktivt urval till en fröplantage och genom att låta en tänkt fröplantage komma från tre obesläktade populationer samt genom att reducera för inavelsdepression. Med det underlaget är vår preliminära slutsats angående förädlingspopulationen att den effektiva populationsstorleken skall ligga närmare NeV 100 än 50. Vi föreslår en fördjupad diskussion om vad som är en lämplig effektiv populationsstorlek. Avslutningsvis föreslår vi även vilka ytterligare analyser som skulle behövas samt hur förädlarna skall förhålla sig till de här resultaten.
Läs Arbetsrapporten i sin helhet nedan.
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.