logga
Bild: Erik Viklund, Skogforsk
Flerträdsaggregat kan inte mäta stammarna på samma sätt som aggregat som hanterar ett träd i taget. Här analyseras skillnaden mellan beräknad och faktisk volym från en maskin som flerträdshanterar.

Volymbestämning i skördaraggregat vid enkelträdsupparbetning är väl u­t­pro­vad och baseras på skördarnas berörande mätning av stammarnas längd (med mäthjul) och diameter (med mätning i kvistknivar alternativt matarvalsar). Vid flerträdsupparbetning eller flerträdsfällning,finns inte samma möjlighet att löpande mäta längd och diameter för enskilda stammar, då flera stammar acku­muleras i en trädbunt. Volymen för stambunten beräknas då genom att voly­men från mätningar på enskilt hanterade stammar i samma storlek som första stammen tas gånger antal stammar i bunten.

Dagens tillvägagångssätt leder till att buntar som inleds med ett, i förhållande till nästkommande stammar, grovt träd får en överskattad volym. På samma sätt får buntar med ett förhållandevis klent förstaträd en underskattad volym. Syftet med studien har varit att testa en kalibreringsmodell för volymsbestäm­ningen, vilken ska kontrollera och minska inverkan av olika förarbeteenden, aggregattyper och varierande beståndsförut­sättningar. Målet har varit att ta fram en modell som förbättrar resultatet genom systematisk korrektion för sådana avvikelser.

I studien har skillnaden mellan den beräknade och den faktiska volymen från en maskin som flerträdshanterar analyserats. Studien var upplagd så att alla stammar dels mättes in som stambuntar vid ackumuleringen, och sedan upp­arbetades stamvis, vilket ledde till att såväl den skattade volymen från skör­daren (flerträdsvolym), som den uppmätta skördar­volymen (enkelträds­mätt volym), registrerades vid upparbetningen. En jäm­förelse mellan dessa volymer ackumulerade över tid visade huruvida skördaren överskattade eller under­skattade volymen vid flerträdshantering. Testerna var förlagda till fyra olika områden; från Furudal i norr till Osby i söder och totalt ingick fyra olika skördare i studien.

Resultaten visar att alla fyra skördarnas volymskattning initialt låg inom ett intervall från –3,3 % till 13,8 % från den inmätta volymen. Insamlade data från respektive maskin delades sedan upp i två halvor, där den första halvans mät­ningar användes till att kalibrera maskinens skattade volym. Sedan jämför­des de justerade flerträdsvolymerna, precis som tidigare, med kontrollmätta volymer. Denna insats gjorde att resultatet för alla maskiner hamnade inom ett fel på ± 5 %.

Genom insatser för kalibrering går det att öka träffsäkerheten i skördarnas skattning av volym vid flerträdshantering. Som väntat förbättras resultaten mest för de maskiner som innan kalibrering låg längst ifrån det korrekta resultatet. För de två maskiner som redan gjorde en god skattning av virkes­volymen ledde korrigeringen till ett något försämrat resultat, dock i båda fallen inom en låg och bedömningsvis acceptabel felmarginal. För att minimera risken för eventuella större skattningsfel vid skördarmätning, anser vi att det är viktigt att en kalibreringsmetod för flerträd införs.

En beskriven och kontrollerbar kalibreringsrutin skapar löpande trygghet för volymskattning med skördare vid flerträdsavverkning. En kalibreringsmetod är viktigt för att entreprenörer och skogsföretag ska känna förtroende för meto­den och för att den ska kunna användas vid ersättning till entreprenörer och vid köp av skog på skördarmätta volymer.

Vi rekommenderar därför tillverkarna av flerträdsaggregat att introducera och utveckla kalibrering vid flerträdshantering.

Läs rapporten i sin helhet nedan

Nr 33-2016    Publicerad 2016-03-15 07:00

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är en robot!
Författare
Karin Ågren
Tidigare anställd
Johan Möller
Bitr programchef
Nazmul Bhuiyan
Tidigare anställd