Plantskoleurval och sticklingsförökning kan ge god effekt i fält
Inom skogsträdsförädling söker man alltid efter metoder som snabbt kan överföra framstegen i förädlingen till skogsbruket. En sådan metod är att genom vegetativ förökning föröka ett begränsat och värdefullt plantmaterial till större volymer. Förökningen i sig medför inte någon höjning från utgångsmaterialets nivå, för detta krävs urval efter testning. Testning i fält med sticklingar kräver att moderplantor behålls i plantskolan, samt att dessa behandlas så att rotningsförmågan bevaras, vilket är dyrt och tidskrävande. Ett alternativ kan därför vara att korttidstesta i plantskolan med en förenklad design.
I ett försök med gransticklingar från ett stort antal halvsyskonfamiljer visade sig en korttidstestning i plantskolan ge en god urvalseffekt. Testningen var enkel; familjerna delades upp i tre upprepningar på friland och mättes efter fyra år. Efter analys och skattning av den additiva genetiska effekten erhöll varje planta ett avelsvärde. Eftersom plantorna bara var 4 år var det lätt att föröka med sticklingar och de resulterande klonerna planterades i fältförsök. De 600 kloner (motsvarande 4,5 procent av det totala antalet) som hade bäst avelsvärde för höjd i plantskoleförsöket gav över 9 procent ökning av den genetiska vinsten i höjd efter 6 år i fält, och ca 7 procents ökning i diameter efter ytterligare 6-8 år i fält.
Sammanfattningsvis kan ett gott resultat alltså uppnås efter ett urval redan vid 4 års ålder i plantskolan. Naturligtvis tillkommer en kostnad för arrangemang och mätning av plantskoletestningen, men det kan vara en spännande möjlighet att ytterligare förstärka ett värdefullt granmaterial.
Arbetet var en del i ett projekt som finansierades av Södras Forskningsstiftelse.
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.