logga
Bild: Erik Viklund
Stora mängder kvalitetssäkrade skördardata har använts för att ta fram nya omräkningstal för Skogsstyrelsens årliga avverkningsberäkningar.

Skogforsk har tagit fram underlag för revidering av omräkningstalet från m3fub till m3sk för Skogsstyrelsens årliga avverkningsberäkningar. Analysen var möjlig tack vare stora mängder kvalitetssäkrade skördardata. För Skogsstyrelsens avverkningsberäkning innebär det nya omräkningstalet att bruttoavverkningsnivån för år 2021 minskar med 1 procent, motsvarande cirka 0,9 miljoner m3sk. 

Skogsstyrelsens avverkningsberäkningar

Under 2019 genomförde Skogsstyrelsen i samverkan med SLU Riksskogstaxeringen en kvalitetsstudie av avverkningsstatistiken. Denna studie resulterade i förslag på en rad olika åtgärder för att säkerställa statistikens kvalitet. En av åtgärderna avsåg en kvalitetssäkring och eventuell revidering av det omräkningstal som används för att beräkna avverkningen i m3sk utifrån enheten m3fub. Detta omräkningstal är av mycket stor betydelse för beräkningen av avverkningens storlek och därmed för statistikens kvalitet.

Analys och beräkning av nytt omräkningstal förutsätter tillgång till specifik och detaljerad information från olika datakällor. I syfte att kunna nyttja datakällor från olika organisationer gav Skogsstyrelsen 2021 ett uppdrag till Skogforsk att i samverkan med Biometria, Skogsstyrelsen och SLU Riksskogstaxeringen analysera och beräkna ett nytt omräkningstal.

Skogsstyrelsens officiella avverkningsstatistik tar sin utgångspunkt i årliga uppgifter om virkesförbrukning, lagerförändringar och import- och exportuppgifter. Utifrån dessa statistikunderlag beräknas den årliga nettoavverkningen i m3fub. För att beräkna nettoavverkningen i m3sk används sedan lång tid tillbaka omräkningstalet 1,20. Omräkningstalet har stor inverkan på statistikens kvalitet och syftet med den studie som Skogforsk genomfört har varit att analysera faktorer som påverkar omvandlingstalet och att beräkna ett nytt omräkningstal baserat på i huvudsak skördardata och kompletterande uppgifter om avverkningens sammansättning från SLU Riksskogstaxeringen.

Studiens upplägg

Följande faktorer som påverkar omräkningstalet har analyserats i studien:

  • Avverkningsform
  • Bark
  • Toppar
  • Lump
  • Spån från fäll- och stockkap
  • Kvarlämnat gagnvirke
  • Hög- och kulturstubbar
  • Kvarlämnade fällda hela träd

Analysen har gjorts utifrån relevanta parametrar som trädslag, dimension och geografisk belägenhet.

Omräkningstalet har skattats med olika dataunderlag för olika faktorer som vägts samman till att vara representativt för avverkningens sammansättning under perioden 2016–2020 enligt Riksskogstaxeringens avverkningsskattningar.

Slutsatser

Baserat på studiens resultat drogs följande slutsatser:

  • Studien visar att för de dominerande trädslagen tall och gran är produktionsdata från skördare en mycket lämplig datakälla för skattning av omräkningstal mellan m3fub och m3sk på regional och nationell nivå. Dessa data medger också att de huvudsakliga fraktionerna som bygger upp m3sk-volymen kan kvantifieras, det vill säga m3fub-volymen, barkvolymen, toppvolymen, volymen spån från fäll- och stockkap samt volymen kortare lump.
  • För björk, och speciellt de trädslag som ingår i kategorin ”övriga trädslag”, finns det begränsat med underlag för skattning av omräkningstal mellan m3fub och m3sk. För framtida precisare skattning av omräkningstal, inkluderande samtliga trädslag, bör insatser riktas mot att öka kunskapen om andelarna bark och topp för björk och "övriga trädslag".
  • Data från Riksskogstaxeringens inventeringar bör användas i Skogsstyrelsens avverkningsberäkningar för att kvantifiera avverkade volymer som blir ”kvar i skogen”. Detta inbegriper fraktionerna hög- och kulturstubbar, kvarlämnat gagnvirke samt kvarlämnade hela träd till exempel naturvärdes- och evighetsträd.
  • Omräkningstalet på nationell nivå mellan m3fub och m3sk skattades i studien till 1,178, sammanvägt för samtliga trädslag för komponenterna barkvolym, toppvolym, volym spån från fäll- och stockkap samt kortare lump. När även fraktionerna hög- och kulturstubbar samt kvarlämnat gagnvirke ingår skattades det sammanvägda omräkningstalet till 1,188.
  • Resultat från studiens känslighetsanalys indikerar att omräkningstalet på nationell nivå kan förväntas vara stabilt på medellång sikt och i endast mindre utsträckning påverkas av årliga förändringar i avverkningens sammansättning.
  • Skillnader mellan denna studie och tidigare beräknade omräkningstal finns när det gäller spån från fäll- och stockkap, kvarlämnat gagnvirke samt hög- och kulturstubbar, vilket inte tidigare inkluderats i omräkningstalet. Däremot är effekten av volymfel och vrak exkluderad, då dessa faktorer numera är inkluderade i förbrukningsstatistiken.
  • Omräkningstalet mellan nettoavverkningen i m3fub och nettoavverkningen i m3sk skattades i studien till 1,188. Detta nya omräkningstal föreslås ersätta det nuvarande omräkningstalet 1,20.
  • Appliceras förslaget i denna studie i Skogsstyrelsen modell för avverkningsberäkning innebär det att den årliga avverkningsnivån för år 2021 minskar med 1 %, motsvarande ca 0,9 miljoner m3sk.
Nr 80-2022    Publicerad 2022-12-08 10:59

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är en robot!