logga
Olika modeller kan användas för att optimera vilken maskinflotta som ska användas vid slutavverkning. Analysen är dock krävande, därmed är det intressant att jämföra hur olika modeller skiljer sig åt.

Det finns många faktorer att ta hänsyn till då man ska besluta vilka typer av maskiner som ska användas vid slutavverkningar i ett specifikt verksamhetsområde. Bland annat kan man välja mellan det etablerade tvåmaskinsystemet med skördare och skotare, och ett enmaskinssystem med till exempel drivare. Som beslutsstöd finns olika typer av modeller, som alla har sina styrkor och svagheter. Syftet med denna studie var att analysera och jämföra potentialerna med tvåmaskinsystem och drivare med hjälp av två olika modeller: en detaljerad optimeringsmodell och en aggregerad analysmodell i Excel, för att se skillnaderna mellan modellerna.

Resultaten visar att de båda modellerna ger väldigt lika resultat för de centrala delarna totalkostnader och antal maskinsystem. Studien visade också att när detaljerade resultat är viktigt, är också den detaljerade optimeringen att föredra, medan när endast siffrorna på sista raden efterfrågas, räcker den aggregerade analysen i Excel väl.

Modellerna

Båda modellerna hade målet att minimera de totala kostnaderna samtidigt som industrins efterfrågan möttes. Den detaljerade optimeringen konstruerade en fiktiv maskinflotta där varje maskinlag tilldelades trakter. Beräkningar av kostnader för flyttar av maskiner mellan trakter och resor mellan hem och trakterna gjordes med fiktiva avstånd. Traktbankens utbud och industrins efterfrågan matchades för flera perioder. Då detta optimeringsproblem var mycket stort och komplicerat, delades optimeringen in i olika faser.

Den aggregerade analysen i Excel utgick från medelvärden för flyttar och resor. Det gjordes en matchning mellan utbud och efterfrågan, men aggregerat för hela caset.

Analys av ett case i Mellansverige

Analyserna gjordes för ett helt års slutavverkningar för ett stort skogsbolags region i Mellansverige, med information som var nödvändig för att beräkna kostnader för drivning, maskinflyttar och resor mellan operatörens hemmabaser och bestånden. Tillvägagångssätten testades för två scenarier

  1. när endast tvåmaskinsystem var tillgängligt och
  2. när både tvåmaskinsystem och drivare var tillgängliga

Modellerna kan användas för framtida analyser

De jämförda modellerna passar bra även till andra jämförelser, som att välja passande maskinstorlekar, lokalisering av maskinlag eller att jämföra det etablerade tvåmaskinsystemet med potentiella framtida maskinsystem. Jämförelser kan utgöra grunden för planering av implementering av nya maskinsystem.

Nr 91-2022    Publicerad 2022-11-28 14:29

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!
Författare
Rikard Lundqvist
Forskare
Mikael Rönnqvist
Université Laval
Patrik Flisberg
Creative Optimization
Petrus Jönsson
Bitr programchef
Ola Lindroos
Sveriges lantbruksuniversitet