logga
Bild: Skogforsk
Vid flerträdshantering i skördare upplevs ofta volymbestämningen osäker och den kan innehålla systematiska fel. Men en enkel kalibreringsmetod har visat sig kunna få bort de systematiska felen.

Volymbestämning i skördaraggregat vid hantering av enskilda träd är en beprövad metod som baseras på skördarnas berörande mätning av stammarnas längd och diameter. Vid flerträdshantering däremot finns inte samma möjlighet att löpande mäta längd och diameter för enskilda stammar, då flera stammar ackumuleras i en trädbunt. I stället baseras volymbestämningen på brösthöjdsdiametern för den första avverkade stammen i stambunten, volymen för tidigare avverkade träd i samma storlek samt antalet träd i bunten.

Så kan användningen öka

Användningen av flerträdshantering i skördare begränsas idag av att volymbestämningen upplevs som osäker och kan innehålla systematiska fel. Med en bättre volymbestämning skulle metoden kunna nyttjas mer och utöka möjligheterna att använda skördarens totala volymbestämning som underlag för vederlag till skogsägare och ersättning till avverkningsentreprenörer.

Metod för kalibrering

Som ett led i detta har Skogforsk i samverkan med skördartillverkare utvecklat och testat en metod för kalibrering av systematiska fel vid volymbestämning av flerträdshanterade stammar.

I studien utvecklades en modell där flerträdshanterade buntar slumpades ut för efterföljande kontrollmätning. Signalen till föraren att en flerträdsbunt slumpats ut kom när samtliga stammar ackumulerats och upparbetning skulle inledas. Kontrollmätningen utfördes genom att föraren släppte ned stammarna i kontrollbunten och sedan upparbetade dem som enskilda stammar. Metodiken innebar att för samtliga kontrollbuntar genererades två volymbestämningar: bestämning från flerträdshanteringen, respektive bestämning från enkelträdsupparbetningen.

Lovande resultat

Den framtagna modellen har visat förmåga att på ett kostnadseffektivt och praktiskt realiserbart sätt, kunna kalibrera för systematiska fel i skördarnas bestämning av flerträdshanterad volym. Då den rekommenderade kalibreringsfaktorn användes för kalibreringen av flerträdshanterad volym var den systematiska skillnaden jämfört med data från inmätning vid industri nära noll.

Skogforsks förslag är nu att modellen testas vidare i halvstor skala i praktiska försök tillsammans med maskintillverkare, i syfte att ackumulera praktisk erfarenhet och ytterligare dokumentera modellens prestanda.

I ett sådant projekt är det även viktigt att standardisera modellen inom ramen för StanForD 2010. Därmed bör ett lämpligt underlag skapas för storskalig implementering i det svenska skogsbruket.

Nr 52-2024    Publicerad 2024-09-09 10:00

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är en robot!