logga
Kartbild från verktyget hprHyggesfritt.
Ett nytt, operativt beslutsstöd vid hyggesfri avverkning ger skördarföraren relevant och korrekt återkoppling om hur den kvarvarande volymen förhåller sig till skogsvårdslagen.

Intresset för hyggesfria metoder ökar snabbt inom svenskt skogsbruk, inte minst eftersom dessa syftar till att bibehålla kontinuerlig skogstäckning och minskad miljöpåverkan. En central del vid användning av hyggesfria metoder är att säkerställa att kraven enligt skogsvårdslagens paragrafer 5 och 10 uppfylls. Paragraferna reglerar hur mycket skog som måste lämnas orörd efter en avverkning för att undvika återväxtskyldighet och avverkningsanmälan.

Befintligt gallringsverktyg passar inte för hyggesfritt

Idag används programvaran hprGallring i stor utsträckning för att följa upp gallringar i svenskt skogsbruk. Verktyget ger skördarförarna löpande återkoppling om uttag och nyckeltal som beskriver det kvarstående beståndet efter avverkning. Beräkningarna baseras på data från de avverkade träden, vilket har visat sig fungera bra vid första gallring. Däremot kan precisionen minska vid senare gallringar, då andelen av volymuttaget i stickvägarna är låg och detta är den information som används för att kartlägga hur beståndet ser ut. Eftersom även hyggesfria metoder har ett lågt uttag av stickvägsträd, blir det svårt att enbart förlita sig på skördardata för att få en komplett bild av beståndet. 

Utveckling av beslutsstöd

För att möta denna utmaning har Skogforsk utvecklat ett verktyg som utöver skördardata också använder information i form av skogliga grunddata från den nationella laserskanningen, för att på så sätt ge en mer noggrann och heltäckande bild av skogsbeståndet innan avverkning. Verktyget, som har fått namnet hprHyggesfritt, använder avancerade algoritmer för att beräkna både arealen och den avverkade och kvarvarande volymen. Verktyget ger också skördarföraren kontinuerlig återkoppling om avverkningen, vilket ger möjligheter att löpande kunna justera arbetet för att uppfylla skogsvårdslagens krav.

Fältstudie och utvärdering

För att utvärdera verktyget har skördardata samlats in från 22 provytor från fem objekt i Småland och Uppland, där olika hyggesfria metoder tillämpats. Resultaten från verktygets beräkningar jämfördes sedan med data från manuella referensmätningar, för att säkerställa att beslutsstödet levererade pålitliga resultat.

Lovande resultat 

Studien visar att hprHyggesfritt erbjuder hög precision och noggrannhet i skattningarna. Här är några exempel från resultaten:

  • hprHyggesfritt bör använda olika algoritmer vid arealbestämning baserat på skördardata för mindre ytor (0,25–0,7 ha) respektive större ytor (>0,8 ha).
  • hprHyggesfritt gav en mycket noggrann beräkning av volym per hektar före avverkning, med en avvikelse på endast 5,7 procent för mindre ytor och 2,4 procent för större ytor.
  • Motsvarande spridning efter avverkning var 11,6 procent för mindre ytor och 5,2 procent för större ytor.
  • Den genomsnittliga gallringskvoten beräknades till 1,18 med hprHyggesfritt, vilket är något högre än den manuellt uppmätta kvoten på 1,09. Denna systematiska överskattning resulterade i en mindre underskattning av grundytevägd höjd (Hgv) och diameter (Dgv), vilket framtida studier kan förbättra.

Framtidsutsikter

Verktyget hprHyggesfritt representerar ett viktigt steg framåt mot ett mer adaptivt och tekniskt avancerat skogsbruk i Sverige, som ger stöd vid tillämpning av hyggesfria metoder för förbättrad lönsamhet och miljöhänsyn.

Nr 54-2024    Publicerad 2024-09-11 16:00

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är en robot!