logga
En möjlig lösning att utvärdera är en skotare med ett midjemonterat markberedningsaggregat. Marklaven detekteras med bildanalys och markberedningsaggregatet lyfts för att minimera störningen.
Bild: Linnea Hansson, Skogforsk
I en ny artikel i tidskriften Silva Fennica diskuteras behovet av skonsamma markberedningsmetoder anpassade för hyggesfria förhållanden för att mildra konflikterna mellan skogsbruk och renskötsel.

I artikeln framhävs vikten av att utveckla metoder som är både effektiva och lavanpassade för att främja både virkesproduktionen och renskötselns behov av lavtillgång.

Målkonflikter mellan skogsbruk och renskötsel har funnits under lång tid, eftersom brukandet sker på samma marker. Näringarna har olika behov och mål, vilket leder till spänningar och motsättningar. På senare tid har frågan accentuerats av en ökad efterfrågan på hyggesfritt skogsbruk och behovet av att bevara viktiga miljö- och kulturarvsområden för renskötseln. Konflikten förstärks av att vissa traditionella markberedningsmetoder, framför allt harvning, har negativ inverkan på marklavar, som i sin tur är en viktig bas i renarnas föda.

Hyggesfritt skogsbruk, som inkluderar metoder som blädning, luckhuggning och överhållen skärmträdsställning, möjliggör skogsbruk utan att skapa stora kalytor, vilket gynnar både renbetet och bevarandet av biologisk mångfald. Hyggesfritt skogsbruk kritiseras samtidigt på grund av dess sannolikt lägre virkesproduktion och ökade avverkningskostnader, främst relaterade till föryngringsprocessen och fördyrad avverkning.

För att minska konflikten mellan skogsbruk och renskötsel krävs det tekniska lösningar som möjliggör skonsam markberedning, även under hyggesfria förhållanden. Dessa lösningar måste vara kostnadseffektiva, miljövänliga och kunna integreras i befintliga skogsbruksmetoder. Ett sådant tillvägagångssätt kräver samarbete och samråd mellan skogsbruk och renskötsel för att säkerställa att de utvecklade teknikerna uppfyller deras behov och krav.

Bildanalys kan ge minskad markpåverkan

I arbetet med att utveckla dessa metoder är det nödvändigt att ta hänsyn till de unika utmaningarna och förutsättningar som finns i renbetesland. Markberedningen måste vara skonsam mot lavtäcket för att inte försämra renarnas födotillgång, samtidigt som den behöver vara effektiv för att säkerställa en framgångsrik föryngring av skogen. För att uppnå detta föreslås användning av avancerade tekniker såsom sensorer och bildanalys som kan styra markberedningsprocessen i realtid, för att minimera skador på lavtäcket.

Möjlig lösning – utnyttja befintlig maskinpark

En möjlig lösning är att utveckla markberedningsmetoder som kan integreras på befintliga skogsmaskiner, såsom skördare och skotare, för att kunna markbereda samtidigt som ordinarie drivningsarbete. Genom att använda befintlig maskinpark kan behovet av att introducera ytterligare maskiner i skogsbruket undvikas. Vilka metoder och körsätt som är effektivast behöver utvärderas med systemanalyser och fältförsök. 

Samarbete

En central del av detta arbete är samarbete mellan skogsbrukare och renskötare för att säkerställa att de utvecklade teknikerna är praktiska och användbara. Genom att involvera alla intressenter redan i början av processen kan det säkerställas att de utvecklade lösningarna möter behov och krav, vilket ökar chansen för framgång och acceptans i båda näringarna.

Nya lösningar för markberedning är centrala för att i praktiken kunna minska pågående konflikter mellan skogsbruk och rennäring. Hyggesfria metoder är en viktig del av detta. Med en fungerande teknik som fungerar i hyggesfria metoder och som bevarar lavtillgången för renarna kan båda intressena bättre tillgodoses.

Läs hela diskussionsartikeln i Silva Fennica: Forest management in northern Fennoscandia: the need for solutions that mitigate conflicts during forest regeneration and increase the use of continuous cover forestry.

Nr 58-2024    Publicerad 2024-09-17 07:30

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är en robot!
Författare
Back Tomas Ersson
Skogsmästarskolan, SLU
Linnea Hansson
Forskare
Jussi Manner
Forskare
Per Sandström
Institutionen för skoglig resurshushållning, SLU
Johan Sonesson
Processledare, Seniorforskare