logga
Björkskog.
Bild: Kalvin Kons
Det finns en betydande potential att öka användningen av svenskt lövträ, främst björk, inom byggsektorn. Detta kan leda till både ekonomiska och miljömässiga fördelar.

Sveriges skogar innehåller en betydande volym lövträd vars potential inte utnyttjas fullt ut idag. Genom att bättre ta till vara denna resurs kan skogsindustrin bli mer diversifierad, hållbarheten inom byggsektorn stärkas samt skogens värde ökas, både för biologisk mångfald och för skogsägaren.

Projektet syftade till att öka användningen av svenskt lövträ, särskilt björk, genom att skapa ny kunskap om dess egenskaper, hantering och potential. Fokus låg på att förbättra kvaliteten och användbarheten av lövträ för byggsektorn, samtidigt som hållbarhetsaspekter, lönsamhet och biologisk mångfald beaktas.

Stor andel sågbar björkvolym

En viktig faktor för att bygga ut den svenska lövträindustrin och öka förädlingsvärdet på inhemsk råvara är att klargöra vilka potentiella uttag som kan göras i olika regioner och vilka kvaliteter de har. En analys av skördardata visade att en betydande del av björkvolymen är sågbar, men att nästan allt virke i dagsläget används till massa- eller bränsleved. En utmaning för att uppnå timmerkvalitet är björkens naturliga tendens till krokighet.

Passande i konstruktionsmaterial

I projektet utfördes experimentella tester som visade att björk har goda mekaniska egenskaper, vilket gör den lämplig för konstruktionsändamål. Beräkningsmodeller utvecklades för att analysera och optimera dess användning i byggnadselement. Resultaten visar att björken har potential att förbättra de dynamiska egenskaperna hos byggprodukter som KL-trä (korslimmat trä). Lövträ bidrar dessutom till ökad biologisk mångfald och klimatanpassning, med estetiska och hållfasthetsmässiga fördelar som är särskilt attraktiva i nordisk design.

Få lövsågverk med industriell produktion

Idag är det få sågverk som hanterar lövträ kommersiellt. Genom att lyfta fram björkens möjligheter inom byggsektorn skulle efterfrågan på denna typ av produkter kunna öka markant. Detta i sin tur kan stärka marknadssignalerna för sågade lövträprodukter och skapa en bas för industrin att satsa på utveckling av lövträförädling. En sådan utveckling kan också innebära ökade intäkter för skogsägarna genom högre betalning för sågade sortiment. En ökade efterfrågan på lövträ till byggmaterial skulle troligen även öka potentiella volymer till dagens användningar inom möbel- och snickeribranschen, då olika kvaliteter av volymerna efterfrågas. Projektet antog och beräknade även att massaindustrin på sikt skulle gynnas av ett ökat utbud av timmervolymer då det också skulle leda till mer massaved, och flis från sågverken.

Vägen framåt

Baserat på projektets resultat föreslås att i nästa steg:            

  • Utveckla apteringsinstruktioner och kvalitetsmodeller för björk för att öka andelen sågbara volymer.
  • Förbättra kunskapen om lövträ bland markägare och virkesköpande organisationer.
  • Investera i nya teknologier och processer för lövträförädling.
    Utveckla produkter som möter marknadens efterfrågan på högkvalitativa och hållbara byggprodukter.

Sammanfattningsvis visar projektet på en betydande potential för ökad användning av lövträ i den svenska byggsektorn, som kan leda till både ekonomiska och miljömässiga fördelar.

Nr 96-2024    Publicerad 2024-11-29 10:30

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är en robot!