logga
Tallens motståndskraft mot törskate har ingen koppling till tillväxt eller hur livskraftig den är. Det betyder att förädling för bättre motståndskraft kan ske utan påverkan på dessa faktorer.

Törskate är en parasitsvamp som angriper tall i hela Sverige, men med stora angrepp främst i norr. I en studie som Skogforsk utfört tillsammans med Umeå universitet och SLU har vi tittat på hur mycket av skillnaderna i motståndskraft mot törskateangrepp som kan förklaras av genetik (ärftlighet). Studien bestod av fyra försök med det nordligaste förädlingsmaterialet av tall. Vi undersökte även i vilken utsträckning motståndskraften är genetiskt kopplad till tillväxt och hur vitala (livskraftiga) träden är. Med hög ärftlighet förbättras förutsättningarna att ta fram mer motståndskraftigt föryngringsmaterial genom att korsa utvalda träd. Är kopplingen mellan motståndskraft och andra viktiga egenskaper, som till exempel tillväxt, svag går det dessutom att förbättra egenskaperna oberoende av varandra.  

Studien visade att ärftligheten för motståndskraft mot törskate var hög, 40 procent, vilket tyder på en stor potential att kunna förädla fram material som påverkas mindre av törskate. Dessutom var kopplingen mellan motståndskraft mot törskate och höjdtillväxt respektive vitalitet nästan noll, vilket innebär att förädling mot bättre motståndskraft kan ske utan påverkan på tallens tillväxt eller vitalitet. I dessa nordliga lokaler syns dessutom en stark koppling mellan höjdtillväxt och vitalitet (Figur 1). 

torskateresistens2.png

Figur 1. Kopplingen mellan avelsvärden för ursprungsträden i vår nordligaste population för motståndskraft mot törskate, höjd och vitalitet.

Studien har publicerats i en artikel i Forest Ecology and Management och finns att läsa via länken nedan.

Nr 66-2024    Publicerad 2024-10-02 07:50

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är en robot!