Tidig skottskjutning – välkommet vapen mot granbarkborreangrepp
Efter den torra sommaren 2018 har granbarkborren orsakat omfattande skador på granar i Sverige. Ett forskarteam med forskare från SLU, Lunds universitet, Mittuniversitetet samt Nibio (Norge), med ledning av Petter Öhrn, har arbetat för att förstå varför vissa granar klarar sig bättre än andra. En avgörande faktor visade sig vara när tillväxten, med knoppsprickning och efterföljande skottskjutning påbörjas. Granar som knoppar tidigt på våren tycks ha en naturlig fördel i att utveckla starkare försvarsmekanismer mot både barkborren och dess symbiotiska svampar.
I en omfattande studie testades olika grankloners motståndskraft genom att med bland annat attackboxar utsätta dem för angrepp med både barkborrar och svampen blånadssvamp. Resultaten visade att granar med tidig knoppsprickning fick betydligt mindre skador än de med sen knoppsprickning. Endast 23 procent av de tidiga klonerna blev angripna av barkborrar, jämfört med 35 procent av de sena klonerna. Forskningen pekar på att tidig knoppsprickning ger granarna ett försprång att bygga upp sitt försvar innan angreppen når sin kulmen.
Vänster: Attackbox där 20 barkborrar släpptes in i den övre burken, ett dygn senare räknades antalet baggar som påbörjat angrepp.
Höger: Barkborreburen blånadsvamp ympades in under bark genom att spruta in en svamplösning, en månad senare avlägsnades barken och svampens tillväxt mättes (storleken på det bruna området).
Kan påverka val av plantor
Denna upptäckt kan påverka skogsbrukets val av plantor, särskilt i ett varmare klimat där risken för granbarkborreangrepp väntas öka. Tidigare har granprovenienser med sen knoppsprickning rekommenderats i områden med hög frostskaderisk. Men i områden där frosten är mindre hotande kan plantor med tidig knoppsprickning vara ett bättre alternativ för att stärka skogens motståndskraft mot barkborren och dess symbiotiska svampar.
Plantval hjälper skogsägare att välja rätt
Med hjälp av Skogforsks webbaserade verktyg Plantval kan skogsägare göra smartare val av plantor. Verktyget uppdateras kontinuerligt med nya forskningsresultat vilket gör det möjligt att välja rätt plantor för rätt förhållanden. Genom att selektera granar med högre motståndskraft kan skogsbruket rustas bättre inför framtida klimatutmaningar.
Petter tar reda på hur många av barkborrarna som borrat sig in under barken för att angripa trädet.
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.