logga
Bild: Mateusz Liziniewicz, Skogforsk
Just nu studeras hur odlingsmetoder kan påverka björkens blomning och fröproduktion. Forskningen visar att blomningen varierar beroende på faktorer som genetik, ålder och geografisk förflyttning.

Under en längre tid har det observerats att fröproduktionen i växthusfröplantagen Ekebo5 varierar mellan olika år och mellan de kloner som ingår i plantagen. Flera hypoteser har lagts fram för att förklara denna variation. En viktig faktor som undersöks i denna studie är hur geografisk förflyttning av plantmaterial och odling i krukor påverkar blomningen.

Ekebo5 – en fröodling för björk

Ekebo5 är den femte generationen av fröplantager för björk, etablerad i södra Sverige för att producera björkfrö. Fröodlingen består av 23 genetiskt utvalda kloner och totalt 35 träd. Plantagen har visat sig kunna öka volymproduktionen med cirka 17 % under en omloppstid med förbättrade kvalitetsegenskaper som rakhet och grenighet.

Utmaningar med krukodling

Av logistiska skäl odlas träden i 1000-literskrukor och flyttas in i växthus för pollinering. Detta för att undvika oönskad pollinering från oförädlade träd. Metoden har dock sina utmaningar. Rotutvecklingen begränsas kraftigt av krukorna, som innehåller en relativt liten mängd substrat för näring och vattenhållning. Dessutom är rötterna utsatta för frost under vinterperioden då krukorna förvaras utomhus.

IMG_0612.jpgBild: Mateusz Liziniewicz

Variation i blomning och fröproduktion

Mellan 2011 och 2021 observerades betydande variationer i fröproduktionen mellan klonerna. Vissa kloner producerade över 2 kg frö per träd, medan andra gav mycket små mängder, vilket väcker frågor om deras fortsatta användning i plantagen.

swierczyna_2.jpgBild: Adam Isio

Fältstudier av blomning

I en studie utförd av studenten Adam Isio från Sydsvensk skogsvetenskap undersöktes björkkloner i fröodlingar i Polen, där träden växer direkt i marken. Dessa fröodlingar undviker stressfaktorer kopplade till krukodling. Studierna omfattade plantager med klonade träd i åldern 11–39 år. Under vintern bedömdes mängden hanblommor på varje träd enligt en skala från 0 (inga blommor) till 3 (mycket blomning).

Liknande variation i friland

Resultaten visade att en liknande variation i blomning förekommer även bland träd som växer i friland med obegränsad rotutveckling. Andelen träd som inte satte blommor var högst i yngre plantager, där en betydande del av träden inte producerade några hanblommor alls. Även i äldre plantager hittades icke-blommande individer trots det glesa förbandet (8 x 8 meter), som främjar utvecklingen av höga, breda kronor med stor biomassa – en faktor som kan främja blomningen.

Geografisk förflyttning och blomning

Utöver genetisk variation och ålder kunde vi se att klonernas geografiska förflyttning påverkar blomningen. Kloner från sydligare områden visade ökad blomning när de flyttades norrut, medan de som flyttades söderut uppvisade minskad blomning. Resultaten stöder hypotesen att förflyttning från ursprungsområdet kan påverka blomningsförmågan, vilket är en viktig aspekt vid planering av fröplantager. Ekebo5 ligger på latitud 55.1°, och klonerna i plantagen har flyttats minst en grad söderut.

karta.jpgBild: Mateusz Liziniewicz

Framtida arbete

Problem relaterade till björkens blomning undersöks vidare inom arbetspaketet förädling i Trees For Me, ett kompetenscentrum för snabbväxande lövträd i Sverige. Två studier om hur ljusbehandling påverkar blomningen hos björkkloner startades 2024, och resultaten förväntas bidra med viktig kunskap inom en snar framtid.

Nr 5-2025    Publicerad 2025-02-04 15:28

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är en robot!