logga
Moderplanta och just stuckna sticklingar av tall i ett försök.
Bild: Curt Almqvist
Klontestning är en effektiv strategi vid förädling av skogsträd. För tall har dock metoden utmaningar, särskilt när det gäller rotning. Nya försök visar hur rotningen kan förbättras.

Klontestning är ett effektivt sätt att fälttesta nya genotyper i förädlingen, även med relativt få kopior per kandidatplanta. För gran används därför denna metod rutinmässigt när nytt material testas. När det gäller tall däremot används klontestning inte alls i lika stor omfattning, vilket beror på att det är svårt att få tillräckligt många sticklingar från varje trädindivid (genotyp) att rota sig.

För att öka förståelsen för vilka faktorer som påverkar rotbildningen vid sticklingsförökning av tall har Skogforsk genomfört sex praktiska försök. Ett av försöken fokuserar på den optimala tidpunkten för sensommarstickning, och de övriga fem fokuserar på olika aspekter av rotningsmiljön för sticklingarna. Nedan följer en kort sammanfattning av resultaten.

Optimal tidpunkt för stickning

Den lämpligaste tidpunkten för sensommarstickning av tall är under andra halvan av augusti. För vinterstickning, där sticklingarna klipps då moderplantan är i vila och kan förvaras i kyl en tid innan stickning, är tidpunkten inte lika kritisk.

Rotbildningsstimulerande preparat

Vid rotning av blommor och trädgårdsväxter används ofta preparat som ska stimulera rotbildningen. Ett sådant preparat, baserat på en brunalg som säljs under varunamnet Kelpak, testades vid rotning av tallsticklingar. Resultatet tyder på att Kelpak hade en negativ effekt, både när sticklingsriset fick stå i en lösning med Kelpak över natt innan stickning och när det vattnades med Kelpak efter stickning.

Val av substrat

Substratet som rotningen sker i är en viktig faktor. Growfoam, en självbärande, formstabil och biologiskt nedbrytbar ”odlingsplugg” som används för bland annat grönsaksodling, testades. Trots positiva resultat i ett tidigare mindre pilottest, gav rotningen i Growfoam-pluggen klart sämre överlevnad på sticklingarna i jämförelse med rotning i den standardtorvblandning för tallsticklingar som används i Ekebo. De sticklingar som rotade sig i Growfoam-pluggen hade också sämre tillväxt.

Varmare temperatur att föredra

Temperaturen i rotningssubstratet har stor påverkan på rotningen. Försöken visade att andelen rotade sticklingar ökade med ökande temperatur upp till 31 °C, vilket var den högsta temperaturen i försöket. Detta är högre temperatur än de 22–25 °C som hittills använts vid stickning av tall.

Optimal luftfuktighet

Den relativa luftfuktigheten under rotningen påverkar nivån på vattenstress hos sticklingarna, som från början saknar rötter att ta upp vatten med. Resultaten visar att en relativ luftfuktighet på 50–70 procent gav bäst resultat för både andelen rotade sticklingar och rotlängden.

Ljusets betydelse

Ljusets spektrala sammansättning påverkar plantor och sticklingar. Trots problem med svampinfektion i försöken tyder resultatet på att tillskott av rött ljus är gynnsamt för rotbildningen hos tallsticklingar. Detta är i linje med tidigare publicerade resultat för gran och förklaras med att rött ljus sänker halterna av jasmonat och vissa cytokininer – hormoner som har en negativ inverkan på rotningen.

Slutsats

Tillsammans ger dessa försök ett bra underlag för att justera de protokoll som används vid stickning av tall. Genom att optimera faktorer som tidpunkt för stickning, substrat, temperatur, luftfuktighet och ljusförhållanden kan rotning och överlevnad av tallsticklingar förbättras, vilket öppnar upp för ökad användning av klontestning även för tall.

Nr 16-2025    Publicerad 2025-03-06 15:03

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är en robot!