Virkesavlägg med jämndragning mot väg – mindre tidskrävande än väntat

Längs Sveriges allmänna vägnät är det vanligt att se virkesavlägg från skogliga avverkningar. Dessa vältor fyller en viktig funktion i logistikkedjan för skogsbruket, men de kan också innebära en potentiell trafikfara. Därför finns det föreskrifter som reglerar hur virket ska placeras för att säkerställa trafikanternas säkerhet. En central aspekt i detta är att virkesvältorna ska vara jämndragna mot vägsidan upp till en höjd av 1,5 meter, vilket gör att de kan fungera som ett skydd liknande ett vägräcke vid trafikolyckor. Samtidigt har det diskuterats om denna metod är mer tidskrävande än andra sätt att lossa virke.
För att undersöka detta genomfördes en studie där tre skogsmaskinförare med olika erfarenhet och med maskiner från olika tillverkare deltog. Studien syftade till att mäta tidsåtgången för att lossa virkeslass med jämndragning mot skogssidan jämfört med jämndragning mot vägsidan. Skotaren placerades vid skogssidan i båda fallen.
Resultaten visade tidsmässiga skillnader mellan de olika studieleden, men skillnaderna var förhållandevis små. För ett avlägg med 150 m3 kan den ökade tidsåtgången för lossning beräknas till ca fem minuter. Faktorer som terräng och väderförhållanden påverkade också resultaten. Studien visade att jämndragning av virke mot väg inte är en överdrivet tidskrävande åtgärd, och om rätt förutsättningar ges, förarna får en inkörningsperiod samt det blir ekonomiskt rationellt är det fullt möjligt att genomföra ett virkesavlägg med jämndraget virke mot väg.
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.