logga
Bild: Skogforsk
Skogsbilvägar är en förutsättning för det moderna skogsbruket. Det finns ett omfattande skogsvägnät ute i landet som behöver anläggas, användas och underhållas.

Skogsbilvägar är en förutsättning för det moderna skogsbruket. Skotning av virke i terräng är mycket energikrävande, vilket gör att virkets nettovärde sjunker snabbt med avståndet till närmaste väg. Dessutom vållar terrängkörning ofta fula markskador. Men anläggning och underhåll av skogsbilvägar är kostnadskrävande. När en ny väg planeras gäller det därför att hitta en avvägning som ger minsta totala kostnad för terrängtransport, vägtransport och väghållning över tid. Samtidigt finns en rad andra krav än de rent ekonomiska att ta hänsyn till: påverkan på vattenflöden och biodiversitet, friluftsliv, tillgång till vattentäkter för brandbekämpning samt risk för skred är exempel på faktorer som måste beaktas när en ny väg ska byggas.

Det finns stora vinster att göra på att i god tid före planerade avverkningar diskutera anläggningsbehovet med någon vägkunnig, och inte minst med sina fastighetsgrannar. Ofta kan man nå samordningsfördelar genom att tänka större än att bara se till den egna fastigheten. En väganläggning är en infrastrukturinvestering inför framtiden. Rätt utförd underlättar den både skogsskötsel och drivning, vilket ökar värdet både på din och dina grannars fastigheter.

Läs mer
Verktyg för underlättad dialog kring samägda skogsbilvägar
En modell med digitala interaktiva hjälpmedel har testats för att underlätta dialogen om kostnadsfördelning för investeringar och underhåll av skogsbilvägar vid samägande.
Skogsbroars bärighet kan bli bättre
Stålbalkbroar med träfarbana är vanliga i skogsbilvägnätet. Huvudbärverket i dessa broar har god bärighet. När det gäller farbanan däremot är bärigheten bristfällig, visar ett examensarbete vid KTH.
Underhåll och upprustning av skogsbilvägar
Skogsbilvägar är ett av skogsbrukets viktigaste verktyg. Genom att sköta dem löpande förlängs livslängden och kostnaderna hålls nere.
Data från lastbilars styrsystem kan användas för uppföljning av vägstandard
Efter den stora väginventeringen i Götaland 2018–2024 är det angeläget att hålla skogsbrukets vägdatabas uppdaterad. Data från timmerbilarnas CAN-buss ger värdefull information om vägarnas status.
Enskilda vägnätets ägarstrukturer, servitut och rätt till väg
Skogforsk arbetar tillsammans med Biometria för att utveckla ett automatiserat system för hantering av väg- och slitageersättningar. I sammanhanget är ägarskap och rätt till väg centrala frågor.
Förtolkning av vägens tillgänglighetsklass
Det går att göra en rimlig bedömning av terrassens hållfasthet med hjälp av jordart, fuktighetsklass och årstid. För att få vägens hållfasthet behöver man också veta grustjockleken.
Skiss för automatiserad väg- och slitageersättning framtagen
En skiss över ett automatiserat system för att hantera väg- och slitageersättningar har tagits fram. Systemet har potential att minska både kostnader och miljöpåverkan vid skogsbrukets transporter.
BK4-vägnätet blir allt starkare
Tillgången till BK4-vägar för mottagningsplatser har ökat från 55 till nästan 80 procent sedan 2021. Det är en positiv utveckling, men mycket arbete kvarstår innan full implementering.
Skogsbilvägarna i Sverige – en resurs med många sidor
Hur påverkar de svenska skogsbilvägarna olika sociala, ekologiska och miljömässiga faktorer, och hur samverkar dessa faktorer? Detta belyser en ny litteraturstudie från Skogforsk och Umeå universitet.
Värdering av Sveriges enskilda vägnät
Hela Sveriges enskilda vägnät inklusive broar har ett uppskattat anläggningsvärde på omkring 100 miljarder svenska kronor, enligt en studie.
Verktyg för underlättad dialog kring samägda skogsbilvägar
En modell med digitala interaktiva hjälpmedel har testats för att underlätta dialogen om kostnadsfördelning för investeringar och underhåll av skogsbilvägar vid samägande.
Väginvesteringarnas nytta kan maximeras
Optimeringsmodellen VägRust kan ge bättre väginvesteringar och en plan för avverkningstidpunkter och vägupprustning i ett område. Det kan ha stor betydelse för totalkostnaderna.
Mer om skogsbilvägar
Mer om skogsbilvägar på skogskunskap.se
Skogsbilvägar – service, underhåll och upprustning
Handledningen ger råd om underhåll och rustning av vägar och broar, och vänder sig till skogsägare, arbetsledare, entreprenörer och andra som arbetar med skötsel av grusbilvägar.