logga
Bild: Sverker Johansson, Bitzer
– Varje träd jag avverkar är en kontrollstam, säger Klas Johansson och gör tummen upp...

– Varje träd jag avverkar är en kontrollstam, säger Klas Johansson och gör tummen upp innan han klättrar ned från sin Ponsse Bear. Hans maskin på Åseda Skogsentreprenad AB har löpande fått mätnoggrannheten utvärderad sedan våren 2022 och han är nöjd med feedbacken:

– Det känns tryggt. Det är svårt att själv mäta kontrollstammarna tillräckligt bra. Det handlar ju om krav på millimeter i klavningen och det är inte alltid lätt när det är snö och is, dålig skog eller horder av knott. Och i värsta fall mäter vi något som inte går att kalibrera! Det kan ju vara knivarna som glappar. Då är det helt i onödan. Nu kollas stamhållningen på varje stam. Vid vanlig kontrollmätning kollas 1–2 stammar per skift, så det här ger ett oerhört mycket bättre underlag.

 

KlasJohansson_aseda.jpg
Klas Johansson, Åseda Skogsentreprenad AB

 

Ser du några nackdelar?

– Nej, det är det bästa som hänt och för en gångs skull är det här en förändring som inte kräver merarbete. Tvärtom, jag slipper klättra ut och in med jämna mellanrum och mäta en massa diametrar i onödan. Jag behöver bara dela data och ta lite längdkontroller. Nu tar jag endast ett par kontrollstammar i veckan på det” gamla sättet”.

– Hittills har vi fått feedback någon gång i veckan. Men på sikt får vi uppföljning online, det ser jag fram emot. En signal direkt när något är fel. Dåliga mätdata upptäcks snabbare och man riskerar inte att kalibrera på värden som har andra orsaker än själva mätverktygen.

– Egentligen är det ju bara slitage som är ”riktiga” mätfel och knivar nöts ju ganska sakta ner under 5 000–9 000 timmar. Resten är andra fel som man inte ska försöka kalibrera bort utan laga istället – eller ändra i inställningar för stamhållningen. Då talar jag om bussningar i knivar, läckage i hydraulsektioner, felaktigt körsätt eller för små aggregat till stora träd.