Tall under skärm – funkar det i Norrland?
Text: Elin Fries
Den tidigare vanliga skötselmetoden naturlig föryngring under tallskärm börjar bli sällsynt i dagens skogsbruk. Många saknar idag kunskap om hur den fungerar – och fungerar den verkligen över hela landet? Ola Langvall och hans kollegor på SLU håller på att anlägga tio försök med tre olika typer av skärmskogsbruk, från Älvsbyn i norr till Alvesta i söder.
– Vi hoppas kunna lägga till några fler försök, gärna närmare fjällkanten och i Norrlands inland, men vi är överlag nöjda med spridningen, säger Ola Langvall som är chef vid Siljansfors försökspark i Dalarna.
Sverigepremiär för Siljansforsmetoden
De utvalda skärmskogsmetoderna är särskilt intressanta. Siljansfors metodenkommer för första gången att prövas i större skala. Metoden har utvecklats genom vetenskapliga studier och praktiska försök på SLU:s försöksparker i Siljansfors och Jädraås (Gästrikland). Metoden har tillämpats på cirka trettio fröträdsföryngringar under trettio års tid, och resultaten är mycket goda.
– I Siljansforsmetoden föregås fröträdsställningen av en timmerställning. Markberedning sätts in några år efter att fröträden ställts för att utnyttja tidsperioden då man kan räkna med maximalt fröfall, förklarar Ola Langvall.
Skogsstyrelsens definition testas
Man kommer även att pröva skärmskogsbruk enligt Skogsstyrelsens definition för hyggesfritt. Eftersom skärmställningar normalt inte anses ingå i hyggesfritt skogsbruk, finns ett undantag i definitionen. Den säger att när en godkänd föryngring etablerats under en skärm kan skärmen glesas ut till halva volymen av vad som anges i 5§-kurvan. När föryngringen nått en medelhöjd av minst 2,5 meter kan skärmen avvecklas.
– Men det finns för lite forskning och fältförsök på hur en så pass tät skärm påverkar föryngringen, inte minst i norra Sverige, säger Ola Langvall.
Fungerar skärmskogsbruk i norra Sverige?
– Det finns få försök. Jag kan tänka mig att det åtminstone i Norrlands inland kan vara en utmaning att ligga över kurvorna eller på de nivåer som vi har angett här. Det är troligt att näringstillgången sätter tydligare gränser för föryngringen här än i söder. Å andra sidan är skogarna naturligt glesare i norr från början, och dessutom smalkroniga. Det blir ljusare på marken, och därför kan det bidra till föryngringen i norra Sverige, säger Ola Langvall.
Siljansforsmetoden – så funkar den
- Timmerställning med fem meters förband, 5–10 år före föryngringsavverkningen.
- Spara en orörd skyddszon på minst tio meter som vindskydd för fröträden.
- Lämna fröträd med 10–12 meters avstånd. Grundytan på fröträdsställningen bör vara 4–8 m/ha.
- Markbered på hösten den tredje vegetationsperioden.
- Avverka fröträden efter ytterligare tre år.