logga
Vision nummer 3, 2024

Nytt fullmatat nummer två teman: skogsskador och lönsamhet. Som Charlotte Bengtsson skriver i sin ledare "Så här på hösten passar det ju bra att ha tema om svamp. Tyvärr handlar det nu dessvärre inte om läckra matsvampar utan om svampar som årligen orsakar skogsskador för stora belopp.". Och vilka var kostnadena och intäkterna 2023? Massa siffror, grafer och tabeller ger dig svaret.

Vision är Skogforsks kundtidning. Tidningen är tänkt att ge inspiration och inblickar i skogsbrukets vardag, aktuella omvärldsanalyser och resultat från aktuell skogsforskning.

Vill du prenumera på Vision i tryckt form? Kontakta Inger Karlsson.

Artiklar i detta nummer:
Nytt klimat – nya hot?
Ett förändrat klimat kan ge oanade effekter på skogens hälsa och tillväxt om träden stressas och tappar motståndskraft. Precis som i Katalonien kan det även i Sverige aktivera skadegörare som normalt sett är harmlösa – men finns i hela skogsekosystemet.
Vanliga svampar förvandlas till fiender
I Katalonien står man inför samma utmaningar som i Sverige. Den gemensamma nämnaren är klimatförändringarna, som stressar träden och skapar potentiella monster av tidigare relativt ”snälla” svampar.
Så ska träden rustas!
Högre temperaturer och fuktigare väderlek innebär ökad risk för skogsskador. Samtidigt ser skogsforskarna att träd med viss genetik står starkare mot angreppen. Nu planeras ett nationellt screeningcenter i Sävar för att rusta Sverige mot skogsskador.
Forskare kartlägger törskateangrepp
Ny forskning från Skogforsk visar hur törskatesvampens angrepp på unga tallar utvecklas, och ger visst hopp om att kunna begränsa skadorna genom förbättrade skötselåtgärder.
Kan skadade tallar återhämta sig?
BETT-försöket, som sedan 2012 studerar viltbetets effekter på tall, har nu fått ny finansiering och går in i sin andra fas. Genom årliga inventeringar fram till 2030 hoppas forskarna avgöra om betade tallar kan återhämta sig eller fastnar i en så kallad ”betesfälla”.
Stubbehandla eller inte?
Den långvariga debatten huruvida granen ska stubbbehandlas vid slutavverkning kan snart vara till ända. Under 2024 och 2025 inleds ett stort rotröteförsökpå åtta platser i södra Sverige, lett av Skogforsk.
Granens vapen mot granbarkborren
Efter torrsommaren 2018 har granar från Skåne till Värmland drabbats hårt av granbarkborren. Forskare har nu upptäckt att tidig knoppsprickning kan stärka granens motståndskraft mot angrepp – ett viktigt vapen i kampen mot framtidens hot mot skogen.
Kostnader & intäkter 2023: Avkyld ekonomi – trots heta virkespriser
Trots stadigt ökande virkespriser fortsätter skogsbrukets lönsamhet att sjunka. Skogforsks skogsbruksindex – intäkternas relation till skogsbrukskostnaden – når sin lägsta nivå eftersom det inte bara är virkespriserna som stiger. Kostnaderna för drivning och skogsvård ökade mer än intäkterna, och bå
Kostnader & intäkter 2023: Drivningen dyrare – men följer index
De stora kostnadsökningarna i samhället påverkar även drivningskostnaderna kraftigt.
Kostnader & intäkter 2023: Fortsatt uppförsbacke – vägnätet kostar nu 3,5 miljarder
Vägkostnaderna på egen mark fortsatte att öka under 2023, och har i medeltal passerat 48 kr per avverkad kubikmeter för hela landet.
Kostnader & intäkter 2023: Skogsvårdskostnaderna tar ett skutt
Mellan 2022 och 2023 ökade kostnaden per ha för plantering och röjning med 13- 19 procent (efter att närmast ha stått stilla mellan 2021 och 2022).
Kostnader & intäkter 2023: Kostnaderna för transport planar ut
Den volymvägda medeltransportkostnaden ökade med 2,3 procent jämfört med 2022, medan det volymvägda medeltransportavståndet förblev oförändrat (97,7 km).
Kostnader & intäkter 2023: Skogsbruk betydligt lönsammare i Götaland
Skogsbruksindex anges ofta som ett medeltal för hela Sverige, men regionalt sett sticker Götalands skogsbruk ut som betydligt mer lönsamt. Det visar en fördjupad analys med hänsyn taget till geografi och skogstillstånd.
Kostnader & intäkter 2023: Tre frågor om k/i-enkäten
Skogforsks och Skogsstyrelsens gemensamma kostnads- och intäktsundersökning är en gammal och kär rikslikare. Nu har den genomförts i 27 år. Från Skogforsks sida håller seniorforskaren Lars Eliasson i rodret.
Kostnader & intäkter 2023: Hur vänder vi trenden?
Sex frågor till Skogforks styrelse