logga
Bild: Sverker Johansson, Bitzer
Trots stadigt ökande virkespriser fortsätter skogsbrukets lönsamhet att sjunka. Skogforsks skogsbruksindex – intäkternas relation till skogsbrukskostnaden – når sin lägsta nivå eftersom det inte bara är virkespriserna som stiger. Kostnaderna för drivning och skogsvård ökade mer än intäkterna, och bå

Under 2023 ökade den genomsnittliga virkesintäkten vid väg med 12,0 procent till 588 kr per m3fub, men skogsbrukskostnaderna på det egna skogsinnehavet steg med 18,1 procent.

Skogsbruksindex för 2023 minskade därför med 0,1 indexenhet jämfört med 2022. Det nominella täckningsbidraget efter skogsbrukskostnader har ökat med nästan fyra procent sedan 2022, men realt sett – justerat med hemmamarknads prisindexet HMPI* – har täckningsbidraget sjunkit under det senaste kvartsseklet.

I medeltal har drivningskostnaden ökat med 14 procent på egen skog. En anledning till detta är att gallringsandelen ökat från 23,4 procent till 25,4 procent av den avverkade volymen. Skogsvårdskostnaden per avverkad kubikmeter ökade med 13,3 procent jämfört med 2022, trots att mängden skogsvård per avverkad kubikmeter har minskat jämfört med de senaste fem årens medelnivå. Trots ökade skogsvårdskostnader och ökade drivningskostnader så minskar dessa kostnadsslags andel av skogsbrukskostnaden – det är vägar och administration som tar kostnadsandelar. Det genomsnittliga virkesvärdet ökade från 525 kronor per m3fub 2022 (reviderad siffra) till 588 kr år 2023. Andelen försvårade avverkningar var liten och virkesvärdena i södra Sverige torde därför inte längre ha påverkats i någon större utsträckning av barkborreskadat virke.

* Fotnot. Hemmamarknadsprisindex (HMPI) efter produktgrupp SPIN 2015 - B_C_X_FD_MIG_NRG: mineraler och industriproduktion exklusive livsmedel, drycker, tobak, stenkols- och raffinerade petroleumprodukter.

sbi_01_1.pngSkogsbruksindex utveckling under perioden 1996 till 2023. Med skogsbruksindex menas virkesvärdets relation till skogsbrukskostnaden.

koi_01_1.pngKostnads- och intäktsutveckling på egen skog 2000 till 2023 (nominella värden).

ntb_01_1.pngSkogsbrukets nettotäckningsbidrag (blå staplar) under perioden 1996 till 2023 jämfört med det reala värdet, om detta hade utvecklats som producentprisindex för industrin [1] i 2023 års penningvärde (orange staplar).

 

kfu_01_1.pngKostnadsfördelningens utveckling inom skogsbrukskostnaden 1996–2023.

 

peravverkad_01_1.pngSkogsbrukskostnader per avverkad m3fub under 2023. Avsaknaden av kostnader för skogsvård och vägar på rotköp och avverkningsuppdrag (AU) beror på att uppgifterna kommer från det virkesköpande företaget, som inte kan förväntas ha kunskap om markägarnas kostnader.

 

prisfrittbilvag.pngVirkespriset fritt bilväg samt kostnaden för vidaretransport till industrin under 2023.

 

 

Det här är Skogforsks skogsbruksindex

Indexet visar virkesvärdets relation till skogsbrukskostnaden. Underlaget samlas in genom en enkätundersökning, som görs av Skogsstyrelsen och Skogforsk. I skogsbrukskostnaden utgör i nämnd ordning drivning, skogsvård och vägar de största posterna.