Forskare kartlägger törskateangrepp
Törskatesvampen, som tidigare varit känd för att orsaka stora skador på äldre tallbestånd, har under de senaste decennierna visat sig vara ett omfattande problem även i unga tallskogar, framför allt i norra Sverige. Men preliminära resultat från Skogforsk ger visst hopp till drabbade skogsägare.
Jonas Öhlund, ansvarig för studien, beskriver resultaten som lovande.
– Vi ser att många av de angripna grenarna dör innan svampen når stammen, vilket minskar risken för allvarligare skador på träden, säger han.
Hårt angripna tallungskogar
I studien, som genomförts i två mycket hårt angripna tallungskogar Norrbotten och Västerbotten, har forskarna gått i närstrid med törskateangreppen och registrerat samtliga enskilda angrepp på varje levande eller död tall över tre decimeters höjd inom ett 50x40 meter stort område. Denna tidsödande ”totalinventering” ger en god bild över svampens tidiga angreppsdynamik i beståndet. Ett intressant resultat var den stora andelen angripna grenar som dött innan svampen hunnit nå stammen. Resultatet inger hopp för skogsägare som redan blivit drabbade av törskate.
– Den naturliga kvistrensningen verkar vara ett effektivt sätt för träden att bekämpa törskateinfektioner. Olika skötselstrategier för att öka den naturliga kvistrensningen kan vara ett möjligt verktyg för att minska skadorna av greninfektionerna, säger Mikael Andersson som också deltar i projektet.
Rumslig fördelning
Forskarna undersöker också angreppens rumsliga fördelning inom bestånden samt vid vilken ålder som träden angrips i störst omfattning, men resultaten från dessa delar av studien är fortfarande inte färdigställda.
– Det känns lite positivt, men fler undersökningar med samma typ av totalinventeringar i olika geografier krävs för att säkerställa resultaten, avslutar Jonas Öhlund.